Торта Прищъпулник - авторска рецепта

 

Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни.


Продукти за блатовете:

5 яйца;

125 г краве масло;

4 с. л. олио;

1 ч. ч. захар;

1 ч. ч. лимонов сок;

2 ч. ч. брашно, пресято;

1 ванилия;


15 г бакпулвер (1+1/2 пакетче);

1 с. л. какао;

50 г настърган бял шоколад;

50 г настърган черен шоколад.

За украсата:

Смлени орехи;

Фондан – розов и бял;

Захарни перли и пеперуди.


Начин на приготвяне:

Може да направите тортата и от друг вид блатове, каквито можете да правите.

За направата на блатовете първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавят се 50 мл вода и се пасира. От получения сок се вземат 250 мл за тортата. Останалия сок се запазва докато не се направи тестото.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото масло се разбива на крем с миксер с една щипка сол, олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата. Брашното се пресява и в него се добавя бакпулвера и ванилията.


Към тортата се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество.

Така приготвеното тесто се разделя на две. Едната половина остава бяла, а към другата половина се добавя какао. Към бялото тесто се слага настъргания черен шоколад. Към кафявото тесто се добавя настъргания бял шоколад и се слагат 2 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста.

Стените на тавата за торта се намазват обилно с краве масло, а дъното се покрива с хартия за печене. Всеки блат се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25 минути.

Блатовете се оставят да изстинат и всеки от тях се разрязва на две половини.


За крема:

1,5 л прясно мляко;

7 с. л. брашно с куп;

1/2 ч. ч. захар;

1 ванилия;

3 яйца;

20 г краве масло.


След това се приготвя крема за торта:

Жълтъците се отделят от белтъците. В 500 мл от млякото се разбиват жълтъците с брашното и половината от захарта, добавя се ванилията. Останалото прясно мляко се кипва на котлона, отдъпва се от огъня и постепенно при непрекъснато бъркане се добавя яйчената смес. Връща се да ври отново  около 2-3 минути на умерен котлон докато се сгъсти. Като се охлади малко, към крема се добавят разбитите на сняг белтъци с една щипка сол и другата половина от захарта.

След като се направи крема, започва сглобяването на  тортата преди още кремът да се е охладил напълно. Най-отдолу се слага един кафяв блат, намазва се с крем, после бял блат, пак се намазва с крем, след това кафяв блат и най-отгоре бял блат. Блатовете се фиксират с ринг за торта. Най-отгоре тортата се намазва също с крем. Оставя се да престои 1 нощ в хладилника за да се стегне. Останалият крем се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилника за измазване на тортата от страни.

На другия ден кремът се изважда и към него се добавят 20 г омекнало краве масло. Разбива с миксер до еднородна маса. С него се измазва тортата от страни и се слагат натрошените орехи.

След това се изстъргва крема от повърхността на тортата и се прави покритието на тортата.


За ганаша: (авторско предложение)

125 г краве масло;

125 г захар;

3 ч. л. какао;

3 ч. л. нишесте (царевично);

2 ч. л. желатин (10 г)+ 4 с. л. вода за разтваряне на желатина;

2 с. л. вода.

Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне. През това време в касерола или друга тенджерка с двойно дъно се слага  маслото, захарта, водата, какаото и нишестето. Разбъркват до еднородна маса. Сместта се слага на умерен котлон и се бърка докато започне да се сгъстява. Маха се от котлона и след 3-4 минути се добавя набъбналия желатин. Разбърква се и веднага се покрива тортата с ганаша, защото бързо се втвърдява.




Ганаша се излива от средата към страничните ръбове на тортата, като с малка лъжичка се определя колко от ганаша да изтича в страни по ръбовете на тортата.






Веднага след това по периферията на тортата се слагат първо буквите и после захарните перли и пеперудите. Розите също трябва да са предварително направени и да се поставят преди да е засъхнал ганаша. Украсата бързо залепва, когато ганаша е още топъл.



Бебешките обувки се правят най-рано предния ден от фондан и се оставят да се стегнат и изсъхнат в хладилника. Предишните дни се рисува и изрязва формата на обувките от хартия, залепват се с тиксо, за да се види дали са оразмерени правилно.




След това се изрязват от фондан, като подметката на обувките се прави по-дебела и от страни се залепва страничната част на обувките с вода. Накрая от бял фондан се слага панделка и каишка на обувчиците.






Буквите се правят от омекнал фондан с помощта на силиконова форма за букви. Като напълните формите на желаните букви, трябва да ги сложите за 30-40 минути в камерата или фризера и после да ги извадите от формичките. Да се поставят веднага върху тортата или върху дъска да изсъхнат, защото лесно се изкривяват. 



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта