Торта Мече - барелеф
Мерителната чаша е от
250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни.
Продукти:
1 ч. ч.
лимонов сок;
125 г краве
масло;
5 яйца;
4 с. л.
олио;
1 ч. ч.
захар;
2 ч. ч.
брашно, пресято;
1 ванилия;
12 г
бакпулвер;
2 с. л.
какао;
1 щипка сол.
За крема:
1,5 л прясно
мляко;
7 с. л.
брашно с куп;
1 ч. ч.
захар;
1 ванилия;
4 яйца;
1 с. л.
какао.
За украсата:
50 г
Шоколадови пръчици;
50 г
Карамелизирани кокосови стърготини;
50-100 г
лешници или други ядки;
Сладкарска
боя.
Начин на
приготвяне:
Преди да се
направи тортата, трябва да се нарисува мечето с подходяща големина според
чинията и да се направи модел от хартия на тортата. Трябва да се съобразите и с
големината на тавата за печене. Може да направите тортата и от друг вид
блатове, каквито можете да правите.
За направата
на блата първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета,
почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с
кората, добавя се 50 мл вода и се пасира. От получения сок се вземат 250 мл за
тортата. Останалия сок се запазва докато не се направи тестото.
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура масло се разбива с една щипка сол, олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата. Брашното се пресява и в него се добавят бакпулвера и ванилията.
Към тортата се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество. Тестото се разделя на три и към двете трети се добавя какаото. Към тестото с какао се добавят и 3 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста.
P.S. Брашното, което се продава в търговската мрежа в България има променен състав от една година, като някои брашна са по-плътни. Печивата са много чувствителни към некачественото брашно. Слагайте брашното на порции по малко, докато тестото придобие гъстота на кексово тесто.
Формата за
торта се намазва обилно с краве масло или олио и се поръсва с брашно. Може да печете
белия и кафявите блатове в отделни тави, а може и в една тава като използвате
форма за печене с разделител. Ако използвате обща тава с ринг и разделител,
тавата се покрива с хартия за печене и само ринга се намазва с масло. Излива се
бялото тесто в едната трета, а кафявото в двете трети на тавата. Пече се на 180
градуса предварително загрята фурна около 25 минути.
След като се
опекат блатовете, всеки от тях се разрязва на две половини. Слагат се един
върху друг и с помощта на хартиения модел се очертават контурите на мечето. От
кафявите блатове трябва да се получат две мечета, а от белия блат се изрязват
две половини.
Приготвяне
на крема:
Жълтъците се
отделят от белтъците. В 400 мл от млякото се разбиват жълтъците с брашното и
половината от захарта, добавя се ванилията и какаото. Останалото прясно мляко
се кипва на котлона, отдъпва се от огъня и постепенно при непрекъснато бъркане
се добавя яйчената смес. Връща се да ври отново на котлона около 3 минути
докато се сгъсти. Като се охлади малко, към крема се добавят разбитите на сняг
белтъци с една щипка сол и другата половина от захарта.
След като се
направи крема, започва сглобяването на
тортата преди още кремът да се е охладил. Най-отдолу се слага един кафяв
блат, намазва се с крем, после се слагат двете половинки на белия блат, пак се
намазва с крем и най-отгоре пак кафяв блат. Фиксират се блатовете с дървени шишчета.
Изрязва се и едно кръгло парче от тестото за муцуна и едно продълговато парче
за панделка.
Докато не е
изстинал крема се започва украсяването на тортата.
За да могат
всички майки да направят такава торта на децата си, предлагам вариант за украса
с трохи от изрезките на блатовете. Първо натрошавате останалите парчета от блата
на трохи, като отделите белите от кафявите. Към трохите може да добавите смлени
ядки от орехи, бадеми, лешници и др. За очи на мечето пригответе две еднакви по
големина ядки от лешници или бели стафиди. Като намажете тортата с крем, първо поставяте
муцунката, после очите и панделката на мечето. Отделяте две-три супени лъжици
от крема и го оцветявате със сладкарска боя. С него намазвате панделката. Започвате да поръсвате тортата с кафявите
трохи, като коремчето, ушите и лапичките ги поръсвате с бели трохи. За да не се
смесват трохите, трябва предварително да сте изрязали лентички от хартия за печене
и да сте ги съединили с тиксо, за да станат на кръгчета с желаната големина. Първо
поръсвате и украсявате горната повърхност на тортата. После измазвате тортата от страни и я облепвате
с останалите трохи като може да добавите и натрошени ядки по желание. Тортата се
оставя в хладилника да се стегне поне за 4-5 часа. Чак след това махате
дървените шишчета.
Преди да
сервирате тортата може да я поръсите с шоколадови пръчици и карамелизирани
кокосови стърготини. Кремът е воднист и ако поръсите шоколадовите пръчици
по-рано, те ще се разтворят и размажат в крема.