Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни
Продукти:
240 г обикновени бисквити;
2 с. л. какао;
160 г пудра захар;
60 г краве масло;
2 с. л. кокосови стърготини;
2-3 с. л. натрошени орехи;
1 ванилия;
150 мл прясно мляко;
100 г вишни без костилки, консервирани в алкохол.
За овалване:
50 г кокосови стърготини;
50 г шоколадови пръчици.
Бисквитите се натрошаваат, слагат се в блендер и се смилат
докато станат на брашно. Ако нямате блендер, сложете бисквитите в
по-дебела найлонова торбичка, затворете
я плътно и ги натрошете с точилката докато станат на брашно. В купа се
слагат смлените бисквити, какаото, пресятата пудра захар, кокосовите
стърготини, ванилията и орехите. Половината прясно мляко се слага на котлона с
маслото и се затопля, докато се стопи кравето масло. Излива се постепенно в
купата със сухите съставки при непрекъснато бъркане. Ако не е достатъчно
млякото се затопля още мляко и се налива постепенно при непрекъснато бъркане,
докато сместта стане на тесто и може от него да се оформят топчета. След това с
лъжичка се взема от тестото, правят се малки питки, в средата се поставя по
една пияна вишна и се оформя топка с вишната по средата. Овалват се в кокосови стърготини,
шоколадови пръчици, орехи или други ядки по желание. Съхраняват се в хладилник до 4-5 дни.
Пияните вишни се правят по следния начин:
Вишните се измиват и костилките им се изваждат. В голям
трилитров буркан за туршия се слагат вишните, 2 ч. ч. захар и бурканът се
долива с ракия или водка. Слага се капачката и сместта престоява 20-30 дни,
като периодично се разклаща. След това се прецежда. Вишновката се налива в
бутилка, а вишните се съхраняват в хладилника за печива и сладкиши.