Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

 

Продукти:

240 г обикновени бисквити;

2 с. л. какао;

160 г пудра захар;

60 г краве масло;

2 с. л. кокосови стърготини;

2-3 с. л. натрошени орехи;

1 ванилия;

150 мл прясно мляко;

100 г вишни без костилки, консервирани в алкохол.

За овалване:

50 г кокосови стърготини;

50 г шоколадови пръчици.


Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошаваат, слагат се в блендер и се смилат докато станат на брашно. Ако нямате блендер, сложете бисквитите в по-дебела  найлонова торбичка, затворете я плътно и ги натрошете с точилката докато станат на брашно. В купа се слагат смлените бисквити, какаото, пресятата пудра захар, кокосовите стърготини, ванилията и орехите. Половината прясно мляко се слага на котлона с маслото и се затопля, докато се стопи кравето масло. Излива се постепенно в купата със сухите съставки при непрекъснато бъркане. Ако не е достатъчно млякото се затопля още мляко и се налива постепенно при непрекъснато бъркане, докато сместта стане на тесто и може от него да се оформят топчета. След това с лъжичка се взема от тестото, правят се малки питки, в средата се поставя по една пияна вишна и се оформя топка с вишната по средата. Овалват се в кокосови стърготини, шоколадови пръчици, орехи или други ядки по желание. Съхраняват се в  хладилник до 4-5 дни.

Пияните вишни се правят по следния начин:

Вишните се измиват и костилките им се изваждат. В голям трилитров буркан за туршия се слагат вишните,  2  ч. ч. захар и бурканът се долива с ракия или водка. Слага се капачката и сместта престоява 20-30 дни, като периодично се разклаща. След това се прецежда. Вишновката се налива в бутилка, а вишните се съхраняват в хладилника за печива и сладкиши.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта