Торта Котка – авторска рецепта

 

Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два  дни.

Продукти:

1 ч. ч. лимонов сок;

125 г краве масло;

5 яйца;

4 с. л. олио;

1 ч. ч. захар;

2 ч. ч. брашно, пресято;

1 ванилия;

12 г бакпулвер;

1/3 пакетче амонячна сода;

2 с. л. какао;

1 щипка сол.


За крема:

1,5 л прясно мляко;

7 с. л. брашно с куп;

1/2 ч. ч. захар;

1 ванилия;

3 яйца;

1 с. л. какао.

За украсата:

Фондан – бял, розов, син, черен, жълт;

Сладкарска боя.


Начин на приготвяне:

Преди да се направи тортата, трябва да се нарисува котката с подходяща големина според чинията и да се направи модел от хартия на тортата. Трябва да се съобразите и с големината на тавата за печене. На снимката тортата е рисувана върху лист А4. Първо рисувате една елипса и слагате два триъгълника за уши. После рисувате един разностранен триъгълник за тялото на котката, отрязвате острия ъгъл и очертавате контурите на главата. Накрая рисувате опашката, после очите, муцунката и мустаците.


Може да направите тортата и от друг вид блатове, каквито можете да правите.

За направата на блата първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавя се 30 мл вода и се пасира. От получения сок се вземат 250 мл за тортата. Останалия сок се запазва докато не се направи тестото.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура масло се разбива с една щипка сол, олиото и захарта. 

Белтъците на яйцата се отделят от жълтъците. Едно по едно се добавят жълтъците на яйцата. Брашното се пресява и в него се добавят бакпулвера, амонячната сода и ванилията.


Към тортата се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество. Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци, като се бъркат задължително с лъжица, за да не спадне тестото.Така приготвеното тесто се разделя на две. Едната половина остава бяла, а към другата половина се добавя какаото. Към кафявото тесто се слагат и 2 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста.

Формата за торта се намазва обилно с краве масло или олио и се поръсва с брашно. Може да печете белите и кафявите блатове в отделни тави, а може и в една тава като използвате ринг за печене с разделител. Ако използвате голяма тава с ринг и разделител, тавата се покрива с хартия за печене и само ринга се намазва с масло. Разделителят се фиксира с кламери, за да не се размества. Излива се бялото тесто в едната половина, а кафявото в другата. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 25 минути.


След като се опекат блатовете, всеки от тях се разрязва на две половини. Слагат се един върху друг и с помощта на хартиения модел се очертават контурите на котката.

Приготвяне на крема:

Жълтъците се отделят от белтъците. В 500 мл от млякото се разбиват жълтъците с брашното и половината от захарта, добавя се ванилията и какаото. Останалото прясно мляко се кипва на котлона, отдъпва се от огъня и постепенно при непрекъснато бъркане се добавя яйчената смес. Връща се да ври отново на котлона около 3 минути докато се сгъсти. Като се охлади малко, към крема се добавят разбитите на сняг белтъци с една щипка сол и другата половина от захарта.

След като се направи крема, започва сглобяването на  тортата преди още кремът да се е охладил напълно. Най-отдолу се слага един кафяв блат, намазва се с крем, после бял блат, пак се намазва с крем, след това кафяв блат и най-отгоре бял блат. Блатовете се фиксират с дървени шишчета. Изрязва се и едно малко кръгло парче от тестото за муцуна. Докато не е изстинал крема се започва украсяването на тортата.


Тази торта също е направена с трохи от изрезките на блатовете. Първо се натрошават останалите парчета от белия блат на трохи. Трохите от кафявия блат не се използват. От тях може да се направи крем -  виж. https://novidieti.blogspot.com/2024/02/blog-post_6.html  

Горната повърхност на тортата се намазва също с млечния крем.  Като се намаже тортата, поставя се муцунката намазана с крем и оваляна в белите трохи. После се измазва тортата от страни заедно с опашката и се облепва с белите трохи. Оставя се в хладилника да се стегне поне за 4-5 часа.

На следващия ден се украсява повърхността на тортата. Първо се прави маслен крем.

Продукти:

40 г краве масло;

100 г пудра захар – пресята.

Оставя се маслото да омекне на стайна температура. След това постепено към него се добавя пудрата захар докато стане на крем.

Първо се сваля млечния крем от повърхността на тортата и се намазва с масления крем  без опашката.  После бялото захарно тесто се разточва, изрязва се формата на тялото с помощта на хартиения модел и се поставя върху тортата. След това се изрязва главата с ушите и тя се поставя върху повърхността на тортата. От жълтото тесто се прави коремчето на котката. От розовото тесто - панделка и вътрешната част на ушите, които се залепват с вода. Очите се изрязват по същия начин, като предварително се прави модел от хартия. От синия фондан се прави ириса, от черния зеницата, а от малко бял фондан се слага светлинна точка. В горната част на окото се прави клепач от черен фондан и мустаци също от черен фондан. Преди сервиране тортата трябва да престои поне 2 часа в хладилник.

 


Популярни публикации:

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта