Торта Куче

 

Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два  дни.


Продукти:

1 ч. ч. лимонов сок;

125 г краве масло;

5 яйца;

4 с. л. олио;

1 ч. ч. захар;

2 ч. ч. пресято брашно;

1 ванилия;

15 г бакпулвер;

2 с. л. какао;

1 щипка сол.

За крема:

1,5 л прясно мляко;

7 с. л. брашно с куп;

1 ч. ч. захар;

1 ванилия;

3 яйца;

1 с. л. какао.

За украсата:

50 г Шоколадови лешници;

50 г Карамелизирани кокосови стърготини;

50-100 г лешници или други ядки;

Сладкарска боя.


Начин на приготвяне:

Преди да се направи тортата, трябва да се нарисува кучето с подходяща големина според чинията и да се направи модел от хартия на тортата. Трябва да изберете и с големината на тавата за печене. Тези блатове са печени в тави с падащо дъно от 18 и 20 см. Може да направите тортата и от друг вид блатове, каквито можете да правите.

За направата на блата първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавя се 50 мл вода и се пасира. От получения сок се вземат 250 мл за тортата. Останалия сок се запазва докато не се направи тестото.


Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура масло се разбива с миксер с една щипка сол, олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата. Брашното се пресява и в него се добавят бакпулвера и ванилията.

Към тортата се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество. Тестото се разделя на две части и към едната се добавя какаото. Към тестото с какао се добавят и 3 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста.


Формата за торта се покрива с хартия за печене от долу и от страни, и се намазва с олио за да залепне хартията по стените. Пекат се два бели и два кафяви блата – по един във всяка тава. Първо слагате бялото тесто в двете тави и ги печете заедно на 180 градуса предварително загрята фурна около 25 минути.

След като се опекат белите блатове, изваждате ги от тавичките, покривате ги отново с хартия за печене и наливате в тях кафявото тесто. Пекат се по същия начин.



Като се охладят блатовете се разрязват по начина, който е показано на третата снимка. С купичка или чаша се отрязва муцуната на кучето, а от страничните части на големия блат се оформят ушите, като се изрязва само едно малко триъгълниче от страни на ухото. Малките блатове не се режат. За муцуна се слага едно кръгче. Аз избрах бялото, за да има повече кафяви трохи за кучето.  


Приготвяне на крема:

Жълтъците се отделят от белтъците. В 400 мл от млякото се разбиват жълтъците с брашното и половината от захарта, добавя се ванилията и какаото. Останалото прясно мляко се кипва на котлона, отдъпва се от огъня и постепенно при непрекъснато бъркане се добавя яйчената смес. Връща се да ври отново на котлона около 3 минути докато се сгъсти. Като се охлади малко, към крема се добавят разбитите на сняг белтъци с една щипка сол и другата половина от захарта.

След като се направи крема, започва сглобяването на  тортата преди още кремът да се е охладил. Най-отдолу се слагат белите блатове – уши и лице на кучето. Намазват се с крем и и над тях се слагат кафявите блатове. Залепва се кръгчето за муцуна и цялата тортас измазва с крема.

Докато не е изстинал крема се започва украсяването на тортата.

Предлагам вариант за украса с трохи от изрезките на блатовете. Първо натрошавате останалите парчета от блата на трохи, като отделите белите от кафявите. Към трохите може да добавите смлени ядки от орехи, бадеми, лешници и др. За очи на мечето пригответе две еднакви по големина две шоколадови ядки от лешници, а на муцуната - три слепнали шоколадови ядки. Може да  използвате и готови шоколадови дражета от търговската мрежа. Шоколадовите лешници се правят, като серазтопи 50 г черен или млечен шоколад на водна баня и докато е топъл се потапят ядките в шоколада и се поставят върху хартия за печене да се втвърди шоколада.

Като намажете тортата с крем, веднага започвате да я поръсвате с трохи. Може да направите и други шарки на кучето. Предарително трябва да си отбележите мястото на очите. Те се намират малко над средната линия, разделяща главата на две  половини. В тази торта съм смесила белите трохи с карамелизирани кокосови стърготини, а кафявите с натрошени лешникови ядки. Панделката е направена от захарно  тесто.

За да не се смесват трохите, трябва предварително да сте изрязали лентички от хартия за печене и да сте ги поставили във форма на триъгълник на челото на кучето и форма на кръг около муцуната.

Първо поръсвате и украсявате горната повърхност на тортата.  После измазвате тортата от страни и я облепвате с останалите трохи като може да добавите и още натрошени ядки по желание. Тортата се оставя в хладилника да се стегне поне за 4-5 часа. Чак след това махате дървените шишчета.

Преди да сервирате тортата може да я поръсите с шоколадови пръчици. Кремът е воднист и ако поръсите шоколадовите пръчици по-рано, те може се разтворят и размажат в крема.

 

 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта