Торта Самолет - втори вариант
За
приготвянето на такава торта са необходими поне два дни.
Продукти за блатовете:
5 яйца;
250 г захар;
200 мл олио;
250 г кисело
мляко;
1 бакпулвер;
5 г амонячна
сода;
1 ванилия;
3 ч. ч
пресято брашно (чаша 200 мл);
2 с. л. какао;
50 г бял
школад;
50 г черен
шоколад
Кората от 1
настърган лимон.
Начин на
приготвяне:
Първо се
оразмерява тортата, измерва се големината на тавата и подноса в който ще се
прави самолета. Начертава се самолета на хартия и се измерва всеки детайл.
Блатовате се приготвят първия ден. В купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на първа степен на миксера, за да не спадне тестото. После се слага настърганата кора от лимон. Тестото се разделя на две части. Към първата половина се добавя настъргания черен шоколад и тестото се изсипва в голямата тава на фурната постлана с хартия за печене.
Пече се в
предварително загрята фурна 170 градуса с вентилатор за 20 мин. Към втората
половина от тестото се добавят 2 с. л. пресято какао и 1,5 с. л. прясно мляко,
разбърква се с лъжица и се добавя настъргания бял шоколад. Пече се по същия
начин. Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят напълно.
Продукти за
крема:
1,5 л краве
прясно мляко;
250 г захар;
1 ч. ч. от
200 мл брашно;
1 ванилия;
3 яйца;
60 г краве
масло.
Начин на
приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. В 500 мл от млякото слагаме половината от захарта, брашното, жълтъците, ванилията и разбъркваме докато стане еднородна смес без бучици. Останалото мляко - 1 л, слагаме в тенджера от 3 л и кипваме на котлона. Преди да изкипи добавяме постепенно брашното със захарта и бъркаме докато кипне отново. Намалява се силата котлона на половина и при непрекъснато бъркане с телена бъркалка кремът се вари още 2-3 минути. Сваля се от котлона и към него се добавя кравето масло.
Бърка се
докато се разтопи. След това се разбиват белтъците на сняг с една щипка сол и
другата половина от захарта. После постепенно се добавят към леко охладения
крем като се бърка с лъжица.
За тортата е необходим поднос (табла) с 35 см диаметър. Докато се охлади крема се разрязват блатовете, като от всеки блат се изрязват четири равни правоъгълника от по-дългата страна. Общо се получават осем правоъгълни парчета с еднаква големина и ширина. С четири тях се оформят корпуса на самолета като се нареждат в средата на подноса един бял, един кафяв, един бял и един кафяв. Крилете се изрязват от останалия блат, като парчетата се разрязват по диагонал, за да оформят криле. Нареждат се по три парчета от блатове за криле и се изрязват според големината на подноса. Най-горното парче е по-тясно. От останалия четвърти правоъгълник се изрязват перките и опашката на самолета.
След това блатовете
се намазват с крема докато е още топъл. Слепват се и торта се измазва от всички
страни. За да не се разместват блатовете
се забождат дървени шишчета в тортата. Оставя се една нощ в хладилника да
престои, за да се стегне крема.
На следващия
ден се приготвя масления крем. Той е основата за поставяне на захарното тесто
(фондан). Като се извади тортата от хладилника се сваля млечния крем от повърхността
на тортата, оформят се блатовете с нож според желанията и формата на самолета и
тортата се намазва с маслен крем. След това отново се връща в хладилника за 2-3
часа.
Маслен крем
Продукти за
масления крем:
125 г краве
масло;
250 г пудра
захар;
2 ч. л.
прясно мляко;
1 ванилия на
прах.
Оставя се
маслото да омекне, пресява се пудрата захар, добавя се ванилията, млякото и се
разбива крема докато стане еднородна
смес. С него се измазва тортата от всички страни. Ако тортата не е намазана
добре, захарното тесто може да се разтопи и да се повреди тортата. Тортата се
връща в хладилника за още 2-3 часа.
Като се
стегне масления крем най-отгоре се покрива с фондана.
За тази
торта е необходимо малко повече фондан, отколкото за обикновена торта, защото
повърхността на тортата е по-голяма. Използват се 2-3 цвята фондан. С бял
фондан от глюкоза и глицерол без оцветител се покрива тялото на самолета и
крилете, а перките и опашката със син цвят. Прозорците на самолета са със син
фондан оцветен със синя сладкарска боя. Накрая се правят фарове от син и оцветен
в червено фондан. Залепваат се с вода към крилете и перките. Може да украсите
самолета с ленти от останалия фондан. На вертикалната перка може да се постави българското
знаме.