Кекс с череши – авторска рецепта
Продукти:
4 яйца;
1 ч. ч. захар
+ 5 с. л.;
½ ч. ч. олио (100 мл);
1 бакпулвер;
1 ванилия;
1 щипка сол;
2 ч. ч. узрели
череши;
2 с. л.
какао;
Пудра захар
за поръсване.
Начин на
приготвяне:
Черешите се
измиват, нацепват се на две, премахва се костилката и се поръсват с 5 с. л.
захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника да престоят 1 нощ или поне 5-6
часа.
В купа се разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят черешите заедно със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне тестото.
Формата за кекс
се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от
тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква
до еднородна маса.
Изсипва се и
кафявото тесто и се пече на 180 градуса предварително загрята фурна около 50-55
минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Като се изпече, кексът се
изважда от фурната и след не повече от десет минути, трябва да се извади от
формата за кекс, за да не залепнат захаросаните плодове. По желание се поръсва
с пудра захар.