Кекс с череши – авторска рецепта


 Чашата е от 200 мл.

Продукти:

4 яйца;

1 ч. ч. захар + 5 с. л.;

½  ч. ч. олио (100 мл);

1 бакпулвер;

1 ванилия;

1 щипка сол;

2 ч. ч. узрели череши;

2 с. л. какао;

Пудра захар за поръсване.


Начин на приготвяне:

Черешите се измиват, нацепват се на две, премахва се костилката и се поръсват с 5 с. л. захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника да престоят 1 нощ или поне 5-6 часа.

В купа се разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят черешите заедно със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне тестото.



 


Формата за кекс се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква до еднородна маса.






Изсипва се и кафявото тесто и се пече на 180 градуса предварително загрята фурна около 50-55 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Като се изпече, кексът се изважда от фурната и след не повече от десет минути, трябва да се извади от формата за кекс, за да не залепнат захаросаните плодове. По желание се поръсва с пудра захар.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта