Желе (пелте) и мармалад от дюли
Продукти:
5-6 дюли;
2 кг захар;
1+1/2 пакетче лимонтозу.
Начин на приготвяне:
Дюлите се измиват добре от мъха и се нарязват на парчета. Семките и твърдата средна част се изрязват и отделят в една тенджера, а почистения плод без семките, гнилите и червиви места се слага в друга по-голяма тенджера. Ако белите кората на дюлите, нея също може да добавите към семките.
Налива се вода колкото да покрие плодовете, а на семената се слагат 2 л. вода. Двете тенджери врат на котлона около 1 час докато се промени цвета на водата. Ако не искате да горите ток на два котлона, може да сложите семките в двойна чиста марля или тензух, да ги завържете добре и да ги варите заедно с плодовете.
След като се сварят,
прецеждате водата от семките и ги
хвърляте. Водата от плодовете се налива при водата от семките, а останалите плодове
се пасират с блендер или пасатор докато станат на каша. С цедка прецеждате половината
от пасираните плодове и ги добавяте към водата за желе, а останалата суха част
и пасираните плодове правите на мармалад.
Ако искате мармалът да стане гъст и да се желира, трябва да сложите 300 г от сока на сварените плодове и половин килограм захар. Ако искате да е гъст като сладко, разреждате го с 300 мл вода, пак добавяте половин килогарм захар и варите първо него на котлона при непрекъснато бъркане, за да не загори. Като започне да кипи, намалявате котлона на по-ниска степен (например от 9 на 6 или от 6 на 4).
Като стане на каша капвате една капка в порцеланова чиния. Ако не се разпръсква капката и не се разлива – мармаладът е готов. Добавяте половин пакетче лимонтозу, ври още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Сваляте го от котлона и го разсипвате още горещ в измити, подсушени и затоплени буркани. Аз ги слагам на плота на печката близо до включения котлон. Изливате мармалада в бурканите и веднага затваряте с капачките, завивате ги плътно и обръщате буркана надолу с капачката.
Като изври, капвате една капка от желето върху
порцеланова чиния и ако капката не се разпръсква и бавно се стича надолу след като
наведете чинията – желето е готово. Добавяте 1 пакетче лимонтозу, оставяте го да ври още 5 минути и изключвате котлона. Изливате го в предварително измити, подсушени
и затоплени бурканчета още докато е горещо и ги обръщате с капачката надолу. Като
изстинат започват да се желират.