Желе (пелте) и мармалад от дюли

 


Продукти:

5-6 дюли;

2 кг захар;

1+1/2 пакетче лимонтозу.




Начин на приготвяне:

Дюлите се измиват добре от мъха и се  нарязват на парчета. Семките и твърдата средна част се изрязват и отделят в една тенджера, а почистения плод без семките, гнилите и червиви места се слага в друга по-голяма тенджера. Ако белите кората на дюлите, нея също може да добавите към семките.




Налива се  вода колкото да покрие плодовете, а на семената се слагат 2 л. вода. Двете тенджери врат на котлона около 1 час докато се промени цвета на водата. Ако не искате да горите ток на два котлона, може да сложите семките в двойна чиста марля или тензух, да  ги завържете добре и да ги варите заедно с плодовете.




След като  се сварят, прецеждате  водата от семките и ги хвърляте. Водата от плодовете се налива при водата от семките, а останалите плодове се пасират с блендер или пасатор докато станат на каша. С цедка прецеждате половината от пасираните плодове и ги добавяте към водата за желе, а останалата суха част и пасираните плодове правите на мармалад.


Ако искате мармалът да стане гъст и да се желира, трябва да сложите 300 г от сока на сварените плодове и половин килограм захар. Ако искате да е гъст като сладко, разреждате го с 300 мл вода, пак добавяте половин килогарм захар и варите първо него на котлона при непрекъснато бъркане, за да не загори. Като започне да кипи, намалявате котлона на по-ниска степен (например от 9 на 6 или от 6 на 4). 


Като стане на каша капвате една капка в порцеланова чиния. Ако не се разпръсква капката и не се разлива – мармаладът е готов. Добавяте половин пакетче лимонтозу, ври още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Сваляте го от котлона и го разсипвате още горещ в измити, подсушени и затоплени буркани. Аз ги слагам на плота на печката близо до включения котлон. Изливате мармалада в бурканите и веднага затваряте с капачките, завивате ги плътно и обръщате буркана надолу с капачката.


След това слагате водата за желето да ври на котлона. На 2 л сварена вода от плодовете и семките се слага 2 кг захар, но  за предпочитане е да не е толкова сладко. Аз сложих 1,5 кг захар. Водата ври докато остане на половина. Цветът се променя, става приятно червен и сокът се сгъстява. Желето трябва да се припенва. За по-удобно може да ползвате метална цедка.


Като изври, капвате една капка от желето върху порцеланова чиния и ако капката не се разпръсква и бавно се стича надолу след като наведете чинията – желето е готово. Добавяте 1 пакетче лимонтозу, оставяте го да ври още 5 минути и изключвате котлона.  Изливате го в предварително измити, подсушени и затоплени бурканчета още докато е горещо и ги обръщате с капачката надолу. Като изстинат започват да се желират.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта