Торта Футболна топка


 Торта Футболна топка

И големите момчета се радват, ако им направите такава торта.

Блатът може да направите от всякакъв вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак.

Трябва да намерите купа с полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата, толкова топката ще е по-хубава.


Продукти за блата:

Чашата е от 200 мл.

5 яйца;

1 ч. ч. захар;

1 ч.ч. олио;

1 ч.ч. кисело млако;

1 ванилия;

3 ч.ч. брашно;

1 бакпулвер;

½ пакетче амонячна сода;

2 с. л. какао;

Настъргана кора от един лимон;

4 банана, стафиди, червени боровинки, 7-8 фурми и др.


Начин на приготвяне на блата:

Разбиват се първо яйцата със захарта, добавя се последователно олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя се постепенно като се бърка с лъжица или с миксер на най-ниската степен. Накрая се слага настъргания лимон.

Голямата продълговата тава на фурната се покрива с хартия за печене или се намазва с краве масло. Излива се две-трети от сместта в тавата и в останалото тесто се добавя пресятото какао. Изсипва се и какаовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути до суха клечка. В големите и плоски тави всичко се пече по-бързо.

Като изстине, първо се отрязва кръгло парче от блата за дъно на тортата с големина колкото отвора на купата. Ако блатът е дебел, кръглото парче се разрязва на две, за да станат два кръга.

След това останалата част от блата се нарязва на произволно големи парчета, ако искате може и на кръгове. 


Приготвяне на крема:

Кремът трябва да е гъст и да се стегне като пудинг. Ако не сте сигурни, че ще го направите – купете 2 пакетчета пудинг от търговската мрежа и направете крема според указанията на опаковката.

Продукти за крема:

1,5 л. прясно мляко;

1 ч. ч. от 200 мл брашно;

1 ч. ч. захар;

1 ванилия;

2 жълтъка от яйца;

60 г желатин;

60 мг краве масло.

Начин на приготвяне:

Отделяме 400 мл от млякото и в него разтваряме брашното, ванилията, жълтъците на яйцата. Желатинът се разтваря в 3-4 с. л. вода докато набъбне. Ако не набъбне желана, той е с изтекъл срок на годност и няма да стегне крема.

Останалото мляко от 1100 мл слагате в подходяща тенджера на котлона. Преди да кипне млякото започвате да наливате на струйка приготвената смес от брашно и да бъркате непрекъснато с тел за разбиване на яйца. Като започне да ври, изключвате котлона след три минути при непрекъснато бъркане. Слагате кравето масло, разбърквате докато се стопи и когато кремът изстине до 39 градуса (да ви пари на ръката) добавяте набъбналия желатин без да го варите на водна баня и бъркате крема докато желатина се  разтопи.


След това покривате купата в която ще правите тортата със стреч фолио или алуминиево фолио. Изрязвате едно кръгло малко парче за таван на тортата, слагате го на дъното на купата и изсипвате 2-3 лъжици от топлия крем. След това слагате парчета от блата и пак добавяте крем. Между блатовете и крема може да сложите един ред нарязани на кръгчета банани,  един ред стафиди, един ред фурми почистени от костилките и кожата, един ред червени боровинки, сини сливи сушени, орехи или други ядки и т. н. според това, което имате в дома си. Така редите докато свърши крема или парчетата от блата за торта. Най-отгоре слагате големите кръгли парчета блат, които сте изрязали в началото и покривате тортата от горе с фолио. Като се охлади я слагате в хладилника. 


Тортата трябва да престои поне 15 часа, за да изстине и да се желира крема. Ако ви остане крем – не го хвърляйте, приберете го в хладилника, защото може да се наложи да коригирате върха на тортата, ако купата е с плоско дъно. 

На другия ден изваждате тортата, махате фолиото, поставяте от горе на купата тортена чиния и обръщате тортата. Между купата и фолиото трябва да влезе малко въздух, за да се отдели тортата. Ако някъде формата на тортата се е развалила, смесете краве масло с пудра захар и част от останалия крем и изравнете купола на тортата.


За да направите петоъгълниците и шестоъгълниците трябва да имате пергел, транспортир и линийка.

Начертавате кръг и го разделяте на пет части. Кръгът има 360 градуса.

360 : 5 = 72 градуса.

Толкова трябва да са ви остри ъглите на петте триъгълника в кръга. Определяте с пергела големината на страната на петоъгълника. Начертавате нов кръг с диаметър колкото страната на петоъгълника и разделяте кръга на шест равни части с пергела. Всеки кръг се дели на шест равни части, колкото е диаметъра му и ъгълът към върха е 60 градуса. Изрязвате получените петоъгълник и шестоъгълник. Направете си по два, защото може да се разскъса някой при правенето на тортата.

Тортата е равна от горе и няма нужда от измазване. Трябва с дървено шишче да начертаете първо петоъгълниците, като започвате от върха на тортата. Начертавате петоъгълник, после около него шестоъгълници и пак петоъгълник. Колкото по-неправилна сфера е купата, толкова по-неравни ще са геометричните фигури, но аз направих петоъгълниците според чертежа, а шестоъгълниците ги преправях допълнително с четка за рисуване.

За покритие трябва да имате бял и черен шоколад, фондан или ганаш (кувертюр) за торти. Ганашите се приготвят според упътването на опаковката. 

За шоколада:

150 г бял шоколад за готвене;

3 с.л. олио.

Разтапя се на водна баня, без да се вари, добавя се олиото, разбърква се добре. Отстранява се от огъня преди шоколадът да се е разтопил напълно.

100 г черен шоколад за готвене;

2 с.л. олио.

Приготвя се по същия начин както белия шоколад.

Първо разтопете кафявия шоколад и направете с помощта на четка петоъгълниците, защото те изпъкват. После разтопете и белия шоколад и направете шестоъгълниците. Накрая отново затоплете черния шоколад и оградете с тънка четка белите шестоъгълници с черен шоколад.

От страни може да сложите трева от пандишпаново тесто.

Продукти:

1 яйце;

1 с. л. захар;

1 с. л. олио;

2 с. л. брашно;

1 ч. л. бакпулвер;

2 г ванилия;

Сладкарска боя - зелена.

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се разбиват яйцето и захарта с миксер. Добавя се олиото, пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Накрая се оцветява с боя в желания цвят. Може  да се използва както течна, така и суха боя. Сместта се излива в четири чаши за еднократна употреба, така че да се напълнят до 1/3 на чашата. Пече се на микровълнова фурна 1 минута и тридесет секунди на 800 W. Може да я опечете и в обикновена фурна на 180 градуса в метална чиния, като тестото трябва да бъде дебело около 2 пръста. Като се опекат чашите се изваждат и обръщат, за да изстинат. После се срязват с ножица, тестото се изважда и накъсва с ръка, за да имитира мъх или трева.  

 

 



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта