Торта Футболна топка
Торта Футболна топка
И големите момчета се радват, ако
им направите такава торта.
Блатът може да направите от всякакъв
вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак.
Трябва да намерите купа с
полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата, толкова топката ще
е по-хубава.
Продукти за блата:
Чашата е от 200 мл.
5 яйца;
1 ч. ч. захар;
1 ч.ч. олио;
1 ч.ч. кисело млако;
1 ванилия;
3 ч.ч. брашно;
1 бакпулвер;
½ пакетче амонячна сода;
2 с. л. какао;
Настъргана кора от един лимон;
4 банана, стафиди, червени боровинки, 7-8 фурми и др.
Начин на приготвяне на блата:
Разбиват се първо яйцата със захарта,
добавя се последователно олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна
сода, ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя
се постепенно като се бърка с лъжица или с миксер на най-ниската степен. Накрая
се слага настъргания лимон.
Голямата продълговата тава на фурната
се покрива с хартия за печене или се намазва с краве масло. Излива се две-трети
от сместта в тавата и в останалото тесто се добавя пресятото какао. Изсипва се
и какаовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около
30-35 минути до суха клечка. В големите и плоски тави всичко се пече по-бързо.
Като изстине, първо се отрязва кръгло
парче от блата за дъно на тортата с големина колкото отвора на купата. Ако блатът е дебел, кръглото парче се разрязва на две, за
да станат два кръга.
След това останалата част от блата се
нарязва на произволно големи парчета, ако искате може и на кръгове.
Приготвяне на крема:
Кремът трябва да е гъст и да се
стегне като пудинг. Ако не сте сигурни, че ще го направите – купете 2 пакетчета
пудинг от търговската мрежа и направете крема според указанията на опаковката.
Продукти за крема:
1,5 л. прясно мляко;
1 ч. ч. от 200 мл брашно;
1 ч. ч. захар;
1 ванилия;
2 жълтъка от яйца;
60 г желатин;
60 мг краве масло.
Начин на приготвяне:
Отделяме 400 мл от млякото и в него
разтваряме брашното, ванилията, жълтъците на яйцата. Желатинът се разтваря в 3-4
с. л. вода докато набъбне. Ако не набъбне желана, той е с изтекъл срок на
годност и няма да стегне крема.
Останалото мляко от 1100 мл слагате в
подходяща тенджера на котлона. Преди да кипне млякото започвате да наливате на
струйка приготвената смес от брашно и да бъркате непрекъснато с тел за
разбиване на яйца. Като започне да ври, изключвате котлона след три минути при
непрекъснато бъркане. Слагате кравето масло, разбърквате докато се стопи и
когато кремът изстине до 39 градуса (да ви пари на ръката) добавяте набъбналия
желатин без да го варите на водна баня и бъркате крема докато желатина се разтопи.
След това покривате купата в която ще правите тортата със стреч фолио или алуминиево фолио. Изрязвате едно кръгло малко парче за таван на тортата, слагате го на дъното на купата и изсипвате 2-3 лъжици от топлия крем. След това слагате парчета от блата и пак добавяте крем. Между блатовете и крема може да сложите един ред нарязани на кръгчета банани, един ред стафиди, един ред фурми почистени от костилките и кожата, един ред червени боровинки, сини сливи сушени, орехи или други ядки и т. н. според това, което имате в дома си. Така редите докато свърши крема или парчетата от блата за торта. Най-отгоре слагате големите кръгли парчета блат, които сте изрязали в началото и покривате тортата от горе с фолио. Като се охлади я слагате в хладилника.
Тортата трябва да престои поне 15 часа, за да изстине и да се желира крема. Ако ви остане крем – не го хвърляйте, приберете го в хладилника, защото може да се наложи да коригирате върха на тортата, ако купата е с плоско дъно.
За да направите петоъгълниците и шестоъгълниците трябва да имате пергел, транспортир и линийка.
Начертавате кръг и го разделяте на
пет части. Кръгът има 360 градуса.
360 : 5 = 72 градуса.
Толкова трябва да са ви остри ъглите
на петте триъгълника в кръга. Определяте с пергела големината на страната на петоъгълника.
Начертавате нов кръг с диаметър колкото страната на петоъгълника и разделяте
кръга на шест равни части с пергела. Всеки кръг се дели на шест равни части, колкото
е диаметъра му и ъгълът към върха е 60 градуса. Изрязвате получените
петоъгълник и шестоъгълник. Направете си по два, защото може да се разскъса
някой при правенето на тортата.
Тортата е равна от горе и няма нужда
от измазване. Трябва с дървено шишче да начертаете първо петоъгълниците, като
започвате от върха на тортата. Начертавате петоъгълник, после около него
шестоъгълници и пак петоъгълник. Колкото по-неправилна сфера е купата, толкова
по-неравни ще са геометричните фигури, но аз направих петоъгълниците според
чертежа, а шестоъгълниците ги преправях допълнително с четка за рисуване.
За покритие трябва да имате бял и черен шоколад, фондан или ганаш (кувертюр) за торти. Ганашите се приготвят според упътването на опаковката.
За шоколада:
150 г бял шоколад за готвене;
3 с.л. олио.
Разтапя се на водна баня, без да се
вари, добавя се олиото, разбърква се добре. Отстранява се от огъня преди шоколадът
да се е разтопил напълно.
100 г черен шоколад за готвене;
2 с.л. олио.
Приготвя се по същия начин както белия шоколад.
Първо разтопете кафявия шоколад и
направете с помощта на четка петоъгълниците, защото те изпъкват. После
разтопете и белия шоколад и направете шестоъгълниците. Накрая отново затоплете
черния шоколад и оградете с тънка четка белите шестоъгълници с черен шоколад.
От страни може да сложите трева от
пандишпаново тесто.
Продукти:
1 яйце;
1 с. л. захар;
1 с. л. олио;
2 с. л. брашно;
1 ч. л. бакпулвер;
2 г ванилия;
Сладкарска боя - зелена.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбиват яйцето и
захарта с миксер. Добавя се олиото, пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.
Накрая се оцветява с боя в желания цвят. Може
да се използва както течна, така и суха боя. Сместта се излива в четири
чаши за еднократна употреба, така че да се напълнят до 1/3 на чашата. Пече се на
микровълнова фурна 1 минута и тридесет секунди на 800 W. Може да я опечете и в
обикновена фурна на 180 градуса в метална чиния, като тестото трябва да бъде
дебело около 2 пръста. Като се опекат чашите се изваждат и обръщат, за да
изстинат. После се срязват с ножица, тестото се изважда и накъсва с ръка, за да
имитира мъх или трева.