Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

 

Чашата е от 200 мл.

Продукти:

1 ч. ч. лимонов сок;

100 г краве масло;

4 яйца;

2-3 с. л. олио;

1 ч. ч. захар;

2 ч. ч. брашно, пресято;

1 ванилия;

1 бакпулвер;

2 с. л. какао;

1 щипка сол.

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавя се 50 мл вода и се пасира. От полученият сок се взема само 200 мл за кекса.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура масло се разбива с олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата.

Брашното с е пресява и в него се добавят бакпулвера и ванилията.

Към кекса се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество. Тестото се разделя на две и към едната половина се добавя какото. Към тестото с какао се добавят и 1-2 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста.

Формата за кекс се намазва обилно с краве масло, като се внимава всички гънки да се омазнят. Едновременно трябва да се изсипват бялото и кафявото тесто или много бързо едно след  друго изсипвате в двете противоположни страни първо бялото тесто, а после кафявото. Следващия ред променяте местата на двете теста: над кафявото тесто изсипвате бяло и обратно докато свърши тестото. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 40 минути до суха клечка, на най-долното ниво на фурната.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта