Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта
Чашата е от
200 мл.
Продукти:
1 ч. ч.
лимонов сок;
100 г краве
масло;
4 яйца;
2-3 с. л. олио;
1 ч. ч.
захар;
2 ч. ч.
брашно, пресято;
1 ванилия;
1 бакпулвер;
2 с. л. какао;
1 щипка сол.
Начин на
приготвяне:
Първо се
приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от
семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавя се 50
мл вода и се пасира. От полученият сок се взема само 200 мл за кекса.
Всички
продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура
масло се разбива с олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата.
Брашното с е
пресява и в него се добавят бакпулвера и ванилията.
Към кекса се
прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи
цялото количество. Тестото се разделя на две и към едната половина се добавя
какото. Към тестото с какао се добавят и 1-2 с. л. прясно мляко, за да се изравни
гъстотата на двете теста.
Формата за
кекс се намазва обилно с краве масло, като се внимава всички гънки да се
омазнят. Едновременно трябва да се изсипват бялото и кафявото тесто или много
бързо едно след друго изсипвате в двете
противоположни страни първо бялото тесто, а после кафявото. Следващия ред променяте
местата на двете теста: над кафявото тесто изсипвате бяло и обратно докато
свърши тестото. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 40 минути до суха клечка, на най-долното ниво на фурната.