Кекс със зарзли – авторска рецепта

 

Продукти:

Чашата е от 250 мл.

5 яйца;

125 г захар (1/2 ч.ч.);

125 мл олио;

12 г бакпулвер (1 пакетче);

1 ванилия;

380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл);

10-12 захаросани зарзали;

2 с. л. какао;

10-15 г краве масло за намазване на формата.



Начин на приготвяне:

Зарзалите се измиват, разцепват се на две, премахва се костилката и се нарязват на дребни парченца. Поръсват с 3-4 с. л. захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника да престоят 1 нощ или поне 5-6 часа.




В купа се разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят зарзалите заедно със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне тестото.



Формата за кекс се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква до еднородна маса. 





Изсипва се и кафявото тесто и се пече на 180 градуса предварително загрята фурна около 40-45 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Като се изпече, кексът се изважда от фурната и след не повече от десет минути, трябва да се извади от формата за кекс, за да не залепнат захаросаните плодове. По желание се поръсва с пудра захар.


Времето за печене зависи както от фурната, така и от метала на формата за кекс, в която се пече кекса.




P.S. Зарзалите са плодове подобни на кайсиите, но са по-дребни, по-ароматни и с леко кисел вкус. В търговската мрежа се продават като кайсии, което не е правилно, защото ядките на кайсиите са ядливи и вкусни, докато ядките на зарзалите са горчиви и отровни.




 Да не се дава на деца да чупят ядките на зарзалите и да ги ядат. Плодовете и костилките на зарзалите са по-малки от тези на кайсиите. На снимката има кайсия с костилката и зарзала с две костилки.

Зарзалите раждат много плодове през година. На следващата година имат  единични плодове. Дървото на зарзалите е по-високо и разклонено. То не е капризно като кайсиевите дървета и няма нужда от специални грижи.

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс с череши – авторска рецепта