Кекс със зарзли – авторска рецепта
Продукти:
Чашата е от
250 мл.
5 яйца;
125 г захар
(1/2 ч.ч.);
125 мл олио;
12 г
бакпулвер (1 пакетче);
1 ванилия;
380 г
пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл);
10-12
захаросани зарзали;
2 с. л.
какао;
10-15 г
краве масло за намазване на формата.
Начин на
приготвяне:
Зарзалите се
измиват, разцепват се на две, премахва се костилката и се нарязват на дребни парченца. Поръсват с 3-4 с. л. захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника
да престоят 1 нощ или поне 5-6 часа.
В купа се
разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и
пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят зарзалите заедно
със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне
тестото.
Формата за кекс
се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от
тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква
до еднородна маса.
Изсипва се и
кафявото тесто и се пече на 180 градуса предварително загрята фурна около 40-45
минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Като се изпече, кексът се
изважда от фурната и след не повече от десет минути, трябва да се извади от
формата за кекс, за да не залепнат захаросаните плодове. По желание се поръсва
с пудра захар.
Времето за
печене зависи както от фурната, така и от метала на формата за кекс, в която се пече кекса.
P.S. Зарзалите са плодове подобни на кайсиите, но са по-дребни, по-ароматни и с леко кисел вкус. В търговската мрежа се продават като кайсии, което не е правилно, защото ядките на кайсиите са ядливи и вкусни, докато ядките на зарзалите са горчиви и отровни.
Да не се дава на деца да чупят ядките на зарзалите и да ги ядат. Плодовете и костилките на зарзалите са по-малки от тези на кайсиите. На снимката има кайсия с костилката и зарзала с две костилки.
Зарзалите
раждат много плодове през година. На следващата година имат единични плодове. Дървото на зарзалите е
по-високо и разклонено. То не е капризно като кайсиевите дървета и няма нужда
от специални грижи.