Салата Гущер
Продуктите
за салатата са повече отколкото за една фигура.
150 г
извара;
50 г сирене;
1 с.л. майонеза;
1 ч. л.
горчица;
30 г краве
масло разтопено;
½ каф. л.
кимион;
1 скилидка
чесън;
Смлян черен
пипер;
Две еднакви
зърна черен пипер;
Магданоз;
½ връзка
копър;
3-4 с. л.
сварен кус-кус;
Сладкарски
бои – зелена и черна;
5 г сусамово
семе;
1 ч.л.
маслинов пастет.
Първо сваряваме кус-куса. Изцеждаме го от водата. После смесваме всички продукти в купа за пасиране без кус-куса: изварата, сиренето, майонезата, подправките, горчицата, кравето масло, черния пипер, кимиона, магданоза и копъра. Чесънът го обелваме, нарязваме и също го добавяме. Пасираме до еднородна смес, която става светло зелена. Накрая слагаме кравето масло разтопено.
След това добавяме кус-куса, зелената боя и малко от черната боя, за да стане по-тъмно зелен цвета на гущера.
В
продълговата чиния или елипса започваме да изграждаме гущера. При гущера тялото и опашкатаса са три
пъти по-дълги от главата. Слагаме от салатата 1 лъжица в единия край на чинията
за глава, 3 лъжици за тяло и една и половина лъжица за опашка. Опашката
изтънява към края. С две лъжици, без да пипаме с ръце започваме да оформяме
главата, тялото и опашката на гущера. Трабва да си намерите картинка на гущер
от която да гледате. Ако не можете да направите скулптурата без да пипате
сръце, трябва добре да си измиете ръцете, да сложите нови хирургични ръкавици. Изварата
и сиренето се замърсяват от мръсните ръце и в тях болестотворните бактерии се
развиват много бързо, само за няколко часа.
Като
оформите тялото, слагате две еднакви зърна черен пипер за очи. После с четка за
рисуване започвате да заглаждате тялото на гущера и да го оцветявате с
намачканите маслини.
В тиган с
незалепващо покритие слагате 1 с. л. семена от сусам и ги печете на умерено силен котлон докато станат златисти. Поръсвате гърба
и опашката на гущера с малко семена.