Салата на жулиени - първи вариант
Салата жулиени - първи вариант
Продукти:
1 червена
чушка;
1 зелена
чушка;
1 жълта чушка (по желание);
1 морков;
1 глава лук;
½ краставица;
Магданоз и
копър на вкус;
Сол, оцет и
олио на вкус;
1 дафинов
лист;
Черен пипер на зърна за мариноване на зеленчуците (по желание).
Начин на
приготвяне:
Първо се
мариноват чушките, моркова и лука по желание. В кипяща вода се слага 1 каф. л.
сол, 2-3 зърна черен пипер, 1 дафинов лист и накрая зеленчуците. След няколко
секунди се изваждат, за да не се сварят. Трябва само да омекнат малко и да
поемат миризмата на подправките.
Като се
охладят морковите, чушките и краставицата се нарязват на продълговати пръчици
(жулиени). Лукът се нарязва на дребно или на полумесеци. Всичка се слага в купа,
добавят се ситно нарязания копър и магданоз, олиото, оцета и солта и се
разбърква.