Салата Червена хризантема
Продукти:
1 голяма
червена чушка;
1 морков;
1 глава лук;
100 г варено
пилешко месо;
1 голям
картоф;
1 дафинов
лист;
5-6 зърна
черен пипер;
Магданоз за
листа;
Маслина за
тичинка;
Олио, оцет и
сол на вкус.
Начин на
приготвяне:
Основата на
салатата може да е и друг вид. Пъво се сваряват картофите и пилешкото месо.
Червената чушка, моркова и лука се бланшират във вряла вода с няколко зърна
черен пипер, 1 дафинов лист, сол и 1 ч. л. оцет. Може да добавите към водата и
дръжки от магданоз и копър. След като станат готови продуктите, започвате да
правите салатата.
Първо се
нарязват всички зеленчуци на дребно без червената чушка. Морковът може да се
настърже. Зеленчуците се слагат в купа, поръсват се с олиото, оцета, солта и се
разбъркват добре. Разпределят се в чинии. Червената чушка се нарязва на тънки
ленти с еднаква дължина, които се подреждат в кръг около изрязаната като
тичинка маслина, както е показано на снимката. Измиват се един-два стръка
магданоз и от тях се правят листата на хризантемата.