Салата Бяло цвете
Основата на салатата може да е друга.
Продукти:
1 домат;
1 глава червен лук;
1 главя бял кромид лук;
1 червена чушка;
1 зелена чушка;
Олио и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се прави цветето. Белият лук се почиства, бели се горната кора и от него се изрязват листата на венчелистчетата на цветето, както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате. За едно цвете се изрязват 5-6 листа от лук. За тичинка изрязвате кръгче от червен лук. От зелената чушка се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния.
След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и
режат на дребно, двата вида чушки се измиват, почистват се от семките. Зелената чушка се използва за
листа, а червената се реже в салатата. След като се изрежат листата и венчелистчетата на
цветята, останалият лук и зелена чушка се
нарязват и се добавят към салатата. Разбърква се, слага се олио и сол на вкус,
разпределя се в чинии и повърхността на салатата се заглажда. Върху салатата се сглобява
цветето и накрая се добавят листата.