Салата Лилаво цвете

 

Салатата може да има друга основа.


Продукти:

1 домат;

1 глава червен лук;

1 зелена чушка;

100 г бяло саламурено сирене

Олио и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Първо се прави цветето. Червеният  лук се почиства, бели се горната кора и от него се изрязват листата на венчелистчетата на цветето, както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате.  За едно цвете се изрязват 5-6 листа от лук. За тичинка изрязвате кръгче от морков или кашкавал. От зелената чушка се измива, почиства се от семките и от нея се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния.


 След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и режат на дребно. След  като се изрежат листата и венчелистчетата на цветята,  останалият лук и зелена чушка се нарязват и се добавят към салатата. Разбърква се, слага се олио и сол на вкус, разпределя се в чинии и повърхността на салатата  се заглажда. От горе с поръсва с настъргано на дребно ренде сирене. Върху салатата се сглобява цветето и накрая се добавят листата.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта