Салата Пъстро цвете

 

Основата на салатата може да е друга.


Продукти:

1 домат;

1 глава червен лук;

1 главя бял кромид лук;

1 червена чушка;

1 зелена чушка;

100 г кашкавал;

Олио и сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Първо се прави цветето. Двата вида лук се почистват, бели се горната кора и от тях се изрязват листата на венчелистчетата както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и да изрязвате.  За едно цвете се изрязват три листа от червен лук и три листа от бял лук. За тичинка изрязвате кръгче от кашкавал. От зелената чушка се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата се сглобяват в тава или чиния. 

След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и режат на дребно, двата вида чушки се измиват, почистват  се от семките. Зелената чушка се използва за листа, а червената се реже в салатата. След  като се изрежат листата и венчелистчетата на цветята,  останалият лук и зелена чушка се нарязват и се добавят към салатата. Разбърква се, слага се олио и сол на вкус, разпределя се в чинии и от горе се настъргва кашкавал на дребно ренде. Върху кашкавала се сглобява цветето и накрая се добавят листата.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта