Салата Пъстро цвете
Основата на салатата може да е друга.
Продукти:
1 домат;
1 глава червен лук;
1 главя бял кромид лук;
1 червена чушка;
1 зелена чушка;
100 г кашкавал;
Олио и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се прави цветето. Двата
вида лук се почистват, бели се горната кора и от тях се изрязват листата на венчелистчетата
както е показано на снимкта. За да е по-лесно, може да си изрежете листата
предварително от пластмасова бутилка и после само да ги налагате върху лука и
да изрязвате. За едно цвете се изрязват
три листа от червен лук и три листа от бял лук. За тичинка изрязвате кръгче от
кашкавал. От зелената чушка се изрязват по три листа за всяко цвете. Цветчетата
се сглобяват в тава или чиния.
След това се нарязва салатата. Доматите се измиват и
режат на дребно, двата вида чушки се измиват, почистват се от семките. Зелената чушка се използва за
листа, а червената се реже в салатата. След като се изрежат листата и венчелистчетата на
цветята, останалият лук и зелена чушка се
нарязват и се добавят към салатата. Разбърква се, слага се олио и сол на вкус,
разпределя се в чинии и от горе се настъргва кашкавал на дребно ренде. Върху
кашкавала се сглобява цветето и накрая се добавят листата.