Кекс със сини сливи- авторска рецепта
Продукти:
10 броя сини сливи;
5 яйца;
300г захар (1,5 ч. ч.);
150 мл олио (3/4 ч. ч.);
10 г бакпулвер (1 пакетче);
5 г ванилия (1 пакетче);
1 листо индрише;
340 г брашно (2 ч. ч.);
2 с. л. какао;
10 г краве масло за намазване на формата.
Начин на приготвяне:
Измиват се добре сините сливи, махат се костилките и се нарязват на дребни парченца. Поръсват се с половин чаена чаша захар (100 мг), слага се едно прясно листо индрише и се оставят в хладилника да престоят най-малко 12-15 часа докато станат като гъст захарен сироп. Може да ги приготвите от предния ден.
След като сливите отделят сока си, маха се листото индрише и се започва приготвянето на кекса. Първо се разбиват яйцата с останалата захар (200 г.) на най-високата степен на миксера, добавя се олиото. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане гъсто тесто. Накрая се добавят захаросаните сливи.
Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и се изсипват две трети от кексовото брашно. Към останалото тесто се добавят две супени лъжици пресято какао, за да не стане на бучки, разбърква се отново с лъжицата, добавя се и 1 с. л. вода и кафявата смес се изсипва във формата за кекс.
Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 35 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като стане готов, кексът се изважда от фурната, оставя се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.
По същия начин може да се направи кекс с всички други видове
сливи или джанки. Количеството на захаросаните плодове и сока трябва да бъде с
обем около 300 мл.