Кекс с круши – авторска рецепта

 

Продукти:

1-2 броя круши в зависимост от големината;

5 яйца;

300г захар (1,5 ч. ч.);

150 мл олио (3/4 ч. ч.);

10 г бакпулвер (1 пакетче);

5 г канела (1 ч. л. равна);

1 листо индрише;

340 г брашно (2 ч. ч.);

10 г краве масло за намазване на формата.


Начин на приготвяне:

Измиват се добре крушите, махат се костилките и се нарязват на дребни парченца. Поръсват се с половин чаена чаша захар (100 мг), слага се едно прясно листо индрише и се оставят в хладилника да престоят най-малко 15-17 часа докато станат като гъст захарен сироп. Може да ги приготвите от предния ден.


След като крушите отделят сока си, маха се листото индрише и се започва приготвянето на кекса. Първо се разбиват яйцата с останалата захар (200 г.) на най-високата степен на миксера, добавя се олиото. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане гъсто тесто. Накрая се добавят захаросаните круши.


 Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и в нея се изсипва кексовото брашно. Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 35 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада.


 


Като се опече, кексът се изважда се от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.






Количеството на захаросаните плодове и сока трябва да бъде с обем около 300 мл.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта