Салата жулиени - втори вариант
Продукти:
1 червена или зелена чушка;
½ тиквичка;
1 морков;
3-4 зърна черен пипер;
1 дафинов лист;
1-2 скилидки чесън;
Олио, сол и оцет на вкус;
2-3 стръка пресен копър.
Начин на приготвяне:
Тиквичките, моркова и чушкити се нарязват на
продълговати парчета с еднаква дължина и ширина около 0,5 см. В подсолена
кипяща вода се слага 1 каф. л. сол, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер и
дръжките на копъра без да се нарязват. Първо се пускат нарязаните моркови, след
тях тиквичката и след като започнат да омекват се слагат парчетата от
нарязаната чушка. Чушката кипи общо 30 секунди и всичко се сваля от огъня,
прецежда се и се добавят олиото, оцета, солта и чесъна намачкан с преса.
Жулиените се объркват внимателно и се оставят да изстинат на стайна
температура. Сервират се след като се мариноват с украса от маслини, магданоз и
др.