Кекс с джанки сливи- авторска рецепта

 

Продукти:

15 броя джанки сливи;

5 яйца;

300г захар (1,5 ч. ч.);

150 мл олио (3/4 ч. ч.);

10 г бакпулвер (1 пакетче);

5 г ванилия (1 пакетче);

340 г брашно (2 ч. ч.);

2 с. л. какао;

10 г краве масло за намазване на формата.

Начин на приготвяне:

Измиват се добре  сливите, махат се костилките и се нарязват на дребни парченца. Поръсват се с половин чаена чаша захар (100 мг) и се оставят в хладилника да престоят най-малко 12-15 часа докато станат като гъст захарен сироп. Може да ги приготвите от предния ден.

След като сливите отделят сока си, започва приготвянето на кекса. Първо се разбиват яйцата с останалата захар (200 г.) на най-високата степен на миксера, добавя се олиото. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто. Накрая се добавят захаросаните сливи. Количеството на захаросаните плодове и сока трябва да бъде с обем около 300 мл.

Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и се изсипват две трети от кексовото брашно. Към останалото тесто се добавят две супени лъжици пресято какао, за да не стане на бучки, разбърква се отново с лъжицата, добавя се и 1 с. л. вода и кафявата смес се изсипва във формата за кекс.

Пече се на предварително загрята фурна 180 градуса около 35 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като стане готов, кексът се изважда се от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта