Кекс с дюля – авторска рецепта
Тази рецепта вече стана популярна, защото съм я препоръчала
на много от познаните си. Кексът става много ароматен.
Продукти:
1 дюля;
5 яйца;
250г захар;
100 мл олио (3/4 ч. ч.);
10 г бакпулвер (1 пакетче);
5 г ванилия (1 пакетче);
340 г брашно (2 ч. ч.);
2 с. л. какао;
10 г краве масло за намазване на формата.
Начин на приготвяне:
Първо се разбиват яйцата със захарта на най-високата степен на миксера, добавя се
олиото. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се
бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото.
Трябва да стане средно гъсто тесто. Дюлята се измива, настъргва се на едро ренде
и се слага в приготвеното кексово тесто накрая, за да не промени цвета си.
Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и
се изсипват две трети от кексовото брашно. Към останалото тесто се добавят две
супени лъжици пресято какао, за да не стане на бучки, разбърква се отново с
лъжицата, добавя се и 1 с. л. вода и кафявата смес се изсипва във формата за
кекс.
Пече се на предварително загрята фурна 175 градуса около 45
минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 30 минути вратата
на печката не се отваря, защото кексът спада. Като стане готов, кексът се изважда
се от фурната, оставя се да престои 10
минути в кексовата форма и се обръща в чиния.