Салата моркови, картофи, салам, грах и маслини
Този вид
салати с варени картофи, ориз, грах, месо и др. са много популярни в Русия, защото предпазват от бързо напиване с
алкохол. Руснаците ги консумират с майонеза, докато ние в България ги сервираме
само с олио и оцет.
Продукти:
2-3 картофа;
2 моркова;
150 г шпеков
салам;
3-4 с. л. сварен
грах ( може и отконсерва);
10 броя
маслини;
1 глава
червен лук.
За дресинга:
50 мл олио;
30 мл бял
оцет;
1 с.л.
горчица;
Сол на вкус;
1 каф. л.
черен пипер.
Начин на
приготвяне:
Грахът се
сварява и се прецежда водата. Морковите и картофите се сваряват, кората се бели
и се нарязват на дребни кубчета. Саламът и маслините също се нарязват на дребно.
Лукът се нарязва на полумесеци. Всички продукти се слагат в купа, добавя с
дресинга и салатата се разбърква.