Лимонов кекс
Продукти:
1 лимон;
5 яйца;
250 г захар;
100 мл олио;
10 г бакпулвер (1 пакетче);
5 г ванилия (1 пакетче);
340 г брашно (2 ч. ч.);
2 с. л. какао;
10 г краве масло за намазване на формата.
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя лимоновия сок. Лимонът се нарязва на малки парчета заедно с кората, махат се костилките и се слага в съд за пасиране. Долива се вода до 250 мл и всичко се пасира. Разбиват яйцата със захарта на най-високата степен на миксера, добавя се олиото и лимоновия сок. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера и ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Трябва да стане средно гъсто тесто.
Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и се изсипват две трети от кексовото брашно. Към останалото тесто се добавят две супени лъжици пресято какао, за да не стане на бучки, разбърква се отново с лъжицата, добавя се и 1 с. л. вода и кафявата смес се изсипва във формата за кекс.