Кекс с тиква

 

Продукти:

100 г сварена тиква;

5 яйца;

250 г захар (1,5 ч. ч.);

100 мл олио (3/4 ч. ч.);

50 мл прясно мляко;

10 г бакпулвер (1 пакетче);

340 г пшенично брашно (2 ч. ч. от 200 мл);

2 с. л. какао;

10 г краве масло за намазване на формата.


Начин на приготвяне:

Тиквата се бели и се сварява с малко вода докато омекне. След като се охлади се намачква с вилицата на пюре.

Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с малко брашно, ако тавата е без незалепващо покритие.


Разбиват яйцата със  захарта на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, след това прясното мляко. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера, ванилията като се бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера, за да не спадне тестото. Накрая се добавя пюрето от тиква. Обемът на пюрето и прясното мляко да не е повече от 250 мл.

Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло и в нея се изсипват 2/3 от кексовото брашно. Към останалата част се добавя какаото, разбърква се и се слага в кекса. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната.

Първите 30 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада. Като се опече, кексът се изважда от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта