Въздушна салата на слоеве

 

Продукти:

400 г гъби;

500 г картофи;

2 моркова;

250 г червена зелка;

100 г кашкавал;

5 яйца;

150 г майонеза;

Черен пипер и сол на вкус;

Оцет или лимонов сок на вкус;

3 – 4 с. л. олио;

Магданоз за украса.


Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват и нарязват на дребно. Запържват се в тиган с малко олио и сол. Картофите се сваряват, белят и се настъргват на едро ренде. Добавя се сол и черен пипер по желание. Морковите се варят около 5 мин за да омекнат малко.  Настъргват се на едро ренде, посоляват се. Яйцата се сваряват и жълтъците се отделят от белтъците. Кашкавалът и белтъците на яйцата също се настъргват на ренде. Жълтъците се натрошават с вилицата на дребно и се смесват с кашкавала. Червеното зелка се нарязва на дребно, овкусява се с лимонов сок и малко сол.


Този вид салати се правят и овкусяват според начина на подреждане на слоевете. Необходимо е да се спазва принципа на редене на един ред зеленчеци с кисел вкус и следващия ред с алкален или неутрален вкус. Вкусът на слоевете може да се промени с оцет, лимонов сок, олио, черен пипер и други подправки според желанието на готвача. Майонезата има леко кисел вкус.


В купа с подходяща големина се редят най-отдолу настърганите картофи. От горе се намазва с малко майонеза и се реди следващия слой от пържените гъби. След това се слага нарязаната червена зелка и пак се добавя малко майонеза. Над тях се слагат морковите, настърганите белтъци и пак майонеза. Най-отгоре се редят отново настъргани картофи, майонеза, и накрая настъргания кашкавал и раздробените и намачкани жълтъци. Салатата не се притиска, трябва да остане въздух между слоевете.


За украса на салатата може да се направи цвете от листата на червена зелка. Изрязвате едно листо и копирате около 15 такива листа.  Ако не може да си нарисувате листо, направете го с пергел или прозрачна стъклена чаша. Начертайте два кръга върху хартия, които се пресичат по показания начин на картинката. Изрежете листото с ножица и направете другите листа като го използвате за модел. В средата на салатата поставете в два реда 8 листа. Другите ги наредете върху чиния така, че да се застъпват и после ги навийте на руло и забодете с клечки за зъби. Оформете цветето и го притиснете леко да потъне в салатата. 

Оставете салатата в хладилника поне 2 часа и след това я сервирайте.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта