Продукти:
400 г гъби;
500 г
картофи;
2 моркова;
250 г
червена зелка;
100 г
кашкавал;
5 яйца;
150 г
майонеза;
Черен пипер
и сол на вкус;
Оцет или
лимонов сок на вкус;
3 – 4 с. л.
олио;
Магданоз за
украса.
Начин на
приготвяне:
Гъбите се
измиват и нарязват на дребно. Запържват се в тиган с малко олио и сол.
Картофите се сваряват, белят и се настъргват на едро ренде. Добавя се сол и черен
пипер по желание. Морковите се варят около 5 мин за да омекнат малко. Настъргват се на едро ренде, посоляват се.
Яйцата се сваряват и жълтъците се отделят от белтъците. Кашкавалът и белтъците
на яйцата също се настъргват на ренде. Жълтъците се натрошават с вилицата на
дребно и се смесват с кашкавала. Червеното зелка се нарязва на дребно, овкусява
се с лимонов сок и малко сол.
Този вид
салати се правят и овкусяват според начина на подреждане на слоевете.
Необходимо е да се спазва принципа на редене на един ред зеленчеци с кисел вкус
и следващия ред с алкален или неутрален вкус. Вкусът на слоевете може да се
промени с оцет, лимонов сок, олио, черен пипер и други подправки според
желанието на готвача. Майонезата има леко кисел вкус.
В купа с
подходяща големина се редят най-отдолу настърганите картофи. От горе се намазва
с малко майонеза и се реди следващия слой от пържените гъби. След това се слага
нарязаната червена зелка и пак се добавя малко майонеза. Над тях се слагат
морковите, настърганите белтъци и пак майонеза. Най-отгоре се редят отново
настъргани картофи, майонеза, и накрая настъргания кашкавал и раздробените и
намачкани жълтъци. Салатата не се притиска, трябва да остане въздух между
слоевете.
За украса на
салатата може да се направи цвете от листата на червена зелка. Изрязвате едно
листо и копирате около 15 такива листа.
Ако не може да си нарисувате листо, направете го с пергел или прозрачна
стъклена чаша. Начертайте два кръга върху хартия, които се пресичат по
показания начин на картинката. Изрежете листото с ножица и направете другите
листа като го използвате за модел. В средата на салатата поставете в два реда 8
листа. Другите ги наредете върху чиния така, че да се застъпват и после ги
навийте на руло и забодете с клечки за зъби. Оформете цветето и го притиснете
леко да потъне в салатата.
Оставете
салатата в хладилника поне 2 часа и след това я сервирайте.