Торта с бишкоти, сметана и извара
Тази торта е
подходяща и за деца и бременни жени, ако се направи с безкофеиново кафе и подсладено какао.
Продукти:
3 пакета
бишкоти Савоярди ( около 50-60 броя);
350 мл
заквасена сметана;
300 г прясна
извара;
150 г захар;
60 г краве масло;
2 с. л.
какао;
1 ванилия;
1 с. л. нес
кафе (разтвоимо кафе, може и безкофеиново).
Начин на
приготвяне:
Първо се
разбива с пасатор или блендер изварата заедно със заквасената сметана и омекналото краве масло. Добавят
се захарта и ванилията. В плоска чиния или поднос се слага ринг за торта.
Изрязва се най-ниската част на 20 броя бишкоти и се подреждат в кръг от
вътрешната страна на ринга. От долу се
слага от крема, за да стоят прави бишкотите и да не падат.
Приготвя се
нес кафето и се изсипва в дълбока чиния. След това останалите бишкоти се потапят
за кратко в кафето и се подреждат в един ред на дъното на тавата. Слага се от
крема, да покрие бишкотите и отново се редят бишкоти в един ред. След това пак
крем, трети ред бишкоти и накрая се завършва с крем. От горе върху крема се ръси
какао и тортата се слага в хладилника да се стегне за 2-3 часа. Като се извади се
маха внимателно ринга. Тортата може да се украси от горе с плодове, настърган
шоколад, натрошени или захаросани ядки, и др.