Салата с червено зеле, моркови, яйца, чушки и месо
Продукти:
200 г
червено зеле, прясно или от консерва (мариновано);
100 г пушено
пуешко месо (колбас, свинско, пилешко месо);
2 яйца;
1 морков;
2 зелени
чушки;
Сол, оцет и
олио на вкус.
Първо се
нарязва червената зелка на дребно, намачква се с ръка да омекне и се маринова.
В 1 ч. ч. кипяща вода се слагат 2 щипки сол, 2-3 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 с. л. олио и 1 с. л. оцет. С
водата се залива зелето и по желание отделно може да се направи същата марина
за моркова. Престоява поне 2-3 часа и започва да се прави салатата.
Яйцата се
сваряват, белят се и се настъргват на ренде. Чушките и месото се нарязват на дребни
парченца. Морковът се настъргва на едро ренде. Към продуктите се добавя сол,
оцет и олио ако е необходимо. След това започва да се реди салатата.
В центъра на
чинията се слага първо червеното зеле и се подрежда в полу- спираловидна форма.
До него се нареждат в тънък слой
настърганите яйца, после морковите, чушките и накрая месото.