Салата моркови, червено зеле, маруля, сирене, краставици

 

Продукти:

5-6 листа от маруля;

1 стрък пресен лук;

1 морков;

3-4 с. л. натрошено сирене;

4-5 с. л. червено зеле мариновано от буркан;

¼ краставица;

6-7 маслини;

Сол, олио и оцет на вкус.

Начин на приготвяне:

Марулята и зеленият лук се измиват и се нарязват на дребно. Объркват се и им се слагат необходимите подправки. Морковът се нарязва на дребни кубчета. Може да се ползва морков от туршия или да се маринова предварително. Червеното зеле се продава мариновано в бурканите, но може и да си го мариновате сами. Първо се нарязва на дребно или се настъргва с нож за зеле, после се осолява и намачква с ръце, за да омекне и накрая се залива с вряла вода с 2 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч. л. оцет и 1 ч. л. олио. Престоява поне 2 часа. Краставицата се нарязва на тънки кръгчета около 1,5 мм, посоляват се и след като омекнат от тях се прави роза. За основа на розата се отрязва един пръстен от краставица. Може да украсите салатата накрая с маслини по желание.

 

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта