Салата моркови, червено зеле, маруля, сирене, краставици
Продукти:
5-6 листа от
маруля;
1 стрък
пресен лук;
1 морков;
3-4 с. л.
натрошено сирене;
4-5 с. л.
червено зеле мариновано от буркан;
¼
краставица;
6-7 маслини;
Сол, олио и
оцет на вкус.
Начин на приготвяне:
Марулята и
зеленият лук се измиват и се нарязват на дребно. Объркват се и им се слагат
необходимите подправки. Морковът се нарязва на дребни кубчета. Може да се
ползва морков от туршия или да се маринова предварително. Червеното зеле се
продава мариновано в бурканите, но може и да си го мариновате сами. Първо се
нарязва на дребно или се настъргва с нож за зеле, после се осолява и намачква с
ръце, за да омекне и накрая се залива с вряла вода с 2 зърна черен пипер, 1
дафинов лист, 1 ч. л. оцет и 1 ч. л. олио. Престоява поне 2 часа. Краставицата
се нарязва на тънки кръгчета около 1,5 мм, посоляват се и след като омекнат от
тях се прави роза. За основа на розата се отрязва един пръстен от краставица.
Може да украсите салатата накрая с маслини по желание.