Салата от моркови, бяло и червено зеле - първи вариант
Продукти:
2 моркова;
2 с. л. мариновано червено зеле;
150 г бяло зеле;
Сол, олио, оцет на вкус.
За основа на салатата може да се направи картофено пюре,
варен ориз, салата Кенар или друга.
Начин на приготвяне:
Морковите се измиват, белят и се бланшират за 1 минута в
кипяща вода. Зелето се нарязва на дребно. От едининя морков се прави цвете с
острилка за зеленчуци, а от листата на зелето се оформя цвете като се изрязва
една тънка лента от меката част на едно листо и се навива на руло.
Основната салата се поставя в чиния с форма на елипса. Първо
се прави S образната извивка от червеното мариновано зеле. После в едната половина се поставя ситно нарязаното
бяло зеле, а в другата половина – настърганите на дребно моркови. В
противоположните краица се поставят цветчетата , като това от моркова се слага
в половинката със зеле, а цветето от зеле се
поставя в половинката с моркови.