Салата от моркови, бяло и червено зеле – втори вариант
Продукти:
2 моркова;
5 с. л. мариновано червено зеле;
200 г бяло зеле;
Сол, олио, оцет на вкус.
Начин на приготвяне:
Морковите се измиват, белят и се бланшират за 1-2 минути
в кипяща вода. След като се охладят се настъргват на ренде, добавят се солта и
подправките. От единия морков се изрязва цвете с помощта на острилка за
зеленчуци. Бялото зеле се нарязва на дребно, намачква се и също му се слагат
подправките. Маринованото зеле се оцежда от марината и му се добавя само олио.
Салата се прави в чиния с форма на елипса. Първо се прави
извивката от червеното мариновано зеле по посочения начиин като се започва от
центъра на чинията и се върви към периферията.
Ивицата от червено зеле трябва да е еднакво дебела и на
равно разстояние от съседните части на ивицата.След това се прави втора такава ивица
от бяло зеле и накрая от морковите. В средата на салатата се поставя цветето от
морков.