Публикации

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Изображение
  Продукти: 5-6 дюли; 2 кг захар; 1+1/2 пакетче лимонтозу. Начин на приготвяне: Дюлите се измиват добре от мъха и се   нарязват на парчета. Семките и твърдата средна част се изрязват и отделят в една тенджера, а почистения плод без семките, гнилите и червиви места се слага в друга по-голяма тенджера. Ако белите кората на дюлите, нея също може да добавите към семките. Налива се   вода колкото да покрие плодовете, а на семената се слагат 2 л. вода. Двете тенджери врат на котлона около 1 час докато се промени цвета на водата. Ако не искате да горите ток на два котлона, може да сложите семките в двойна чиста марля или тензух, да   ги завържете добре и да ги варите заедно с плодовете. След като   се сварят, прецеждате   водата от семките и ги хвърляте. Водата от плодовете се налива при водата от семките, а останалите плодове се пасират с блендер или пасатор докато станат на каша. С цедка прецеждате половината от пасираните плодове и ги добавяте към водат...

Торта Футболна топка

Изображение
  Торта Футболна топка И големите момчета се радват, ако им направите такава торта. Блатът може да направите от всякакъв вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак. Трябва да намерите купа с полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата, толкова топката ще е по-хубава. Продукти за блата: Чашата е от 200 мл. 5 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 ч.ч. олио; 1 ч.ч. кисело млако; 1 ванилия; 3 ч.ч. брашно; 1 бакпулвер; ½ пакетче амонячна сода; 2 с. л. какао; Настъргана кора от един лимон; 4 банана, стафиди, червени боровинки, 7-8 фурми и др. Начин на приготвяне на блата: Разбиват се първо яйцата със захарта, добавя се последователно олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя се постепенно като се бърка с лъжица или с миксер на най-ниската степен. Накрая се слага настъргания лимон. Голямата продълговата тава на фурната се покрива с хартия за печене или се намазва ...

Торта Самолет - втори вариант

Изображение
  За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни. Продукти за блатовете: 5 яйца; 250 г захар; 200 мл олио; 250 г кисело мляко; 1 бакпулвер; 5 г амонячна сода; 1 ванилия; 3 ч. ч пресято брашно (чаша 200 мл); 2 с. л. какао; 50 г бял школад; 50 г черен шоколад Кората от 1 настърган лимон. Начин на приготвяне: Първо се оразмерява тортата, измерва се големината на тавата и подноса в който ще се прави самолета. Начертава се самолета на хартия и се измерва всеки детайл. Блатовате се приготвят първия  ден. В купа се разбиват с миксер яйцата и захарта. Добавя се олиото, киселото мляко с разтворената в него амонячна сода, бакпулвера, ванилията и накрая пресятото брашно. Когато започнете да слагате брашното, тортата да се бърка с лъжица или на  първа степен на миксера, за да не спадне тестото. После се слага настърганата кора от лимон. Тестото се разделя на две части. Към първата половина се добавя настъргания черен шоколад и тестото се изсипва ...

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Изображение
  Продукти: 240 г обикновени бисквити; 2 с. л. какао; 160 г пудра захар; 60 г краве масло; 2 с. л. кокосови стърготини; 2-3 с. л. натрошени орехи; 1 ванилия; 150 мл прясно мляко; 100 г вишни без костилки, консервирани в алкохол. За овалване: 50 г кокосови стърготини; 50 г шоколадови пръчици. Начин на приготвяне: Бисквитите се натрошаваат, слагат се в блендер и се смилат докато станат на брашно. Ако нямате блендер, сложете бисквитите в по-дебела   найлонова торбичка, затворете я плътно и ги натрошете с точилката докато станат на брашно. В купа се слагат смлените бисквити, какаото, пресятата пудра захар, кокосовите стърготини, ванилията и орехите. Половината прясно мляко се слага на котлона с маслото и се затопля, докато се стопи кравето масло. Излива се постепенно в купата със сухите съставки при непрекъснато бъркане. Ако не е достатъчно млякото се затопля още мляко и се налива постепенно при непрекъснато бъркане, докато сместта стане на тесто и може о...

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Изображение
  Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два дни. Продукти за блатовете: 5 яйца; 125 г краве масло; 4 с. л. олио; 1 ч. ч. захар; 1 ч. ч. лимонов сок; 2 ч. ч. брашно, пресято; 1 ванилия; 15 г бакпулвер (1+1/2 пакетче); 1 с. л. какао; 50 г настърган бял шоколад; 50 г настърган черен шоколад. За украсата: Смлени орехи; Фондан – розов и бял; Захарни перли и пеперуди. Начин на приготвяне: Може да направите тортата и от друг вид блатове, каквито можете да правите. За направата на блатовете първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавят се 50 мл вода и се пасира. От получения сок се вземат 250 мл за тортата. Останалия сок се запазва докато не се направи тестото. Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото масло се разбива на крем с миксер с една щипка сол, олиото и захарта. Едно по едно се добавят ...

Плодова салата в чаша с пъпеш, праскови и синьо грозде

Изображение
  Продукти: 200 г пъпеш; 1-2 праскови; 200 г синьо грозде; Прясна мента за украса. Начин на приготвяне: Пъпешът се нарязва, почиства се от семките и се отстранява кората. Месестата му част се нарязва на дребни парченца около 1 см. Прасковите се измиват, разцепват се на две, премахва се костилката и плодовете също се нарязват на парченца около 1 см. Гроздето се измива и се накъсва на зърна. В широка чаша от шампанско се подреждат първо парченцата от праскови. След това се се нареждат зърната от грозде и най-отгоре се слагат парченцата от пъпеш. Украсява се с прясна мента или друга украса по желание.