Публикации

Салата в чаша - редена1

Изображение
  Салатите в чаша са оригинален вид сервиране, което може да направите и само с български зеленчуци. Продукти: 1 краставица; 1 домат; 1 зелена чушка; 50 г сирене; 1 червена чушка; Сол, олио и оцет на вкус; Маслини и листенца мента за украса. Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват на дребни парченца с еднаква големина около 1 см. За да се получи „ефект на чашата“ зеленчуците трябва да са нарязани на дребни и на еднакви парчета. Сиренето се натрошава също на дребно. Добавя се олио, оцет и сол поотделно за всеки вид зеленчук. След това започва реденето на продуктите в чашите. Най-отдолу се слагат краставиците, след това нарязаните домати, зелената чушка, червената чушка и най-отгоре се посипва с бяло сирене. Дебелината на слоевете за всеки вид зеленчук трябва да са еднакви. За украса може да се сложат маслини и листенца от мента.

Салата в чаша - нередена

Изображение
  За красиво сервиране  салатите може да се направят в чаши само с български продукти. Продукти: 1 краставица; 1 домат; 1 зелена чушка; 1 малка глава лук; 1 червена чушка; Сол, олио и оцет на вкус; Маслини и листенца мента за украса. Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват на дребни парченца с еднаква големина около 1 см. За да се получи „ефекта на чашата“ зеленчуците трябва да са нарязани на дребни и еднакви парчета.  Всички продукти се слагат в купа. Добавят се олиото, оцета, солта и всичко се разбърква като лятна българска салата. Вместо в чинии се сервира в чаши.

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Изображение
  Продукти: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 125 г захар (1/2 ч.ч.); 125 мл олио; 12 г бакпулвер (1 пакетче); 1 ванилия; 380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл); 10-12 захаросани зарзали; 2 с. л. какао; 10-15 г краве масло за намазване на формата. Начин на приготвяне: Зарзалите се измиват, разцепват се на две, премахва се костилката и се нарязват на дребни парченца. Поръсват с 3-4 с. л. захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника да престоят 1 нощ или поне 5-6 часа. В купа се разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят зарзалите заедно със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне тестото. Формата за кекс се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква до еднородна маса.  Изсипва се и кафявото тесто и се пече на 180 градуса предва...

Кекс със сладко

Изображение
  Ако имате сладко, което никой в къщи не иска да яде, не го хвърляйте, а направете кекс с него. Продукти: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 125 г захар (1/2 ч.ч.); ½ бурканче сладко от ягоди (може и друг вид сладко); 125 мл олио; 10 г бакпулвер (1 пакетче); 2 г ванилия; 380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл); 2 с. л. какао; 10-15 г краве масло за намазване на формата. Начин на приготвяне: Сладкото се разтваря в малко вода. Долива се още вода до 250 мл.  В купа се разбиват яйцата със захарта  на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера, като се редуват 1 чаша брашно с половин чаша от разтвореното във вода сладко. Бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера. След това тестото  се разделя на две части. Към едната се добавят 2 с. л. какао и 2 с. л. вода, за да се изравни гъстотата на двете теста. Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. С две равни лъжици ил...

Кекс с череши – авторска рецепта

Изображение
 Чашата е от 200 мл. Продукти: 4 яйца; 1 ч. ч. захар + 5 с. л.; ½   ч. ч. олио (100 мл); 1 бакпулвер; 1 ванилия; 1 щипка сол; 2 ч. ч. узрели череши; 2 с. л. какао; Пудра захар за поръсване. Начин на приготвяне: Черешите се измиват, нацепват се на две, премахва се костилката и се поръсват с 5 с. л. захар. Разбъркват се и се оставят в хладилника да престоят 1 нощ или поне 5-6 часа. В купа се разбиват яйцата с една щипка сол, добавя се 1 ч. ч. захар, след това олиото и пресятото брашно с ванилията и бакпулвера. Накрая се добавят черешите заедно със захарния сироп, който са отделили. Бъркат се с лъжица, за да не спадне тестото.   Формата за кекс се намазва с омекнало краве масло и се поръсва с брашно. Изсипва се 2/3 от тестото. Към останалото кексово тесто се добавя пресятото какао и се разбърква до еднородна маса. Изсипва се и кафявото тесто и се пече на 180 градуса предварително загрята фурна около 50-55 минути до суха клечка на ниво долна трета на фур...

Салата с тиквички, червени чушки, сирене и домати

Изображение
  Продукти: 2-3 печени, белени чушки; 2 тиквички; 1-2 домата; 100 г бяло саламурено сирене; Олио, оцет и сол на вкус; Магданоз. Начин на приготвяне: Първо се пекат тиквичките на фурна с олио и малко сол върху хартия за печене. (Виж Диета и харенене при подагра без пържене – първа страница ....  https://novidieti.blogspot.com/2023/04/blog-post_90.html ) Като се охладят, тиквичките се нарязват на четири парчета. Чушките се пекат, белят се и се почистват от семките. Нарязват се на малки парченца. Доматите се измиват и се режат на парчета както е посочено на снимката. В средата на чинията се поставят нарязаните печени тиквички и чушки, добавят се подправките. От страни се подреждат доматите. Накрая салатата се поръсва с натрошено сирене и магданоз. От 4-5 малки кръгчета тиквички се прави роза и се поставя в средата на салатата.

Салата Пеперуда - авторска рецепта

Изображение
 Продукти: 3 картофа; 2 кисели краставички; 200 г червено зеле – мариновано; 200 г бяло зеле; 100 г моркови; 3-4 черни маслини; Сол, лимонов сок, черен пипер   и олио на   вкус. Начин на приготвяне: Първо се изрязва пеперуда от хартия според размера на чинията. Очертават се контурите на пеперудата с майонеза.   След това се сваряват картофите, белят се и се намачкват на пюре. Добавя им се сол, черен пипер на вкус. Разпределя се пюрето в чинията според очертанията на пеперудата. След това се нарязват киселите   краставички на кръгчета, а всяко кръгче на половина. Нареждат се около очертанията на пеперудата. Върху картофеното пюре се слага една тънка ивица от маринованото червено зеле. Бялото зеле се нарязва на дребно, намачква се с ръце, добавят му се подправки и от него се прави втора ивица от зеле. В най-широката част на крилете се слага малко настърган на дребно ренде морков във форма на кръг. Изрязват се четири малки кръгчета от моркова с една...

Торта Котка – авторска рецепта

Изображение
  Чашата е от 250 мл. За приготвянето на такава торта са необходими поне два   дни. Продукти: 1 ч. ч. лимонов сок; 125 г краве масло; 5 яйца; 4 с. л. олио; 1 ч. ч. захар; 2 ч. ч. брашно, пресято; 1 ванилия; 12 г бакпулвер; 1/3 пакетче амонячна сода; 2 с. л. какао; 1 щипка сол. За крема: 1,5 л прясно мляко; 7 с. л. брашно с куп; 1/2 ч. ч. захар; 1 ванилия; 3 яйца; 1 с. л. какао. За украсата: Фондан – бял, розов, син, черен, жълт; Сладкарска боя. Начин на приготвяне: Преди да се направи тортата, трябва да се нарисува котката с подходяща големина според чинията и да се направи модел от хартия на тортата. Трябва да се съобразите и с големината на тавата за печене. На снимката тортата е рисувана върху лист А4. Първо рисувате една елипса и слагате два триъгълника за уши. После рисувате един разностранен триъгълник за тялото на котката, отрязвате острия ъгъл и очертавате контурите на главата. Накрая рисувате опашката, после очите, муцунката...

Кекс с прясно мляко

Изображение
  Чашата е от 250 мл. Продукти: 4 яйца големи; 1 ч. ч. захар (250 г); ½ ч. ч. олио (125 мл); 1 ч. ч. прясно мляко; 1 бакпулвер (10 мг); 2 ч. ч. бяло брашно пресято + 2 с. л.; 1 ванилия; 2 с. л. какао; 1 щипка сол. Начин на приготвяне: За приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и солта. След това се добавя олиото. В друга купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Прясното мляко и брашното се добавят в кекса последователно като се редуват. Микесерът се намалява на първа степен от 6 степени или се бърка на ръка. Тестото трябва да стане като рядка каша. Формата за кекс се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Всички гънки на формата трябва да са намазани. След   това половината тесто се изсипва в кексовата форма. Към другата половина се добавя пресятото какао и се разбърква. Накрая и то се изсипва във формата. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 45-55 минути до суха клечка. Като...

Салата от моркови, бяло и червено зеле – втори вариант

Изображение
Продукти: 2 моркова; 5 с. л. мариновано червено зеле; 200 г бяло зеле; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Морковите се измиват, белят и се бланшират за 1-2 минути в кипяща вода. След като се охладят се настъргват на ренде, добавят се солта и подправките. От единия морков се изрязва цвете с помощта на острилка за зеленчуци. Бялото зеле се нарязва на дребно, намачква се и също му се слагат подправките. Маринованото зеле се оцежда от марината и му се добавя само олио. Салата се прави в чиния с форма на елипса. Първо се прави извивката от червеното мариновано зеле по посочения начиин като се започва от центъра на чинията и се върви към периферията. Ивицата от червено зеле трябва да е еднакво дебела и на равно разстояние от съседните части на ивицата.След това се прави втора такава ивица от бяло зеле и накрая от морковите. В средата на салатата се поставя цветето от морков.

Друсан кебап по Исперихски с червен лук

Изображение
  Това ястие се прави за минути и може да се сервира като мезе за виното. Месото трябва да съдържа жилки мазнина, за да стане вкусен кебапа. За да готвите в огнеупорна тенджера трябва да спазвате всички изисквания за работа със стъклени тенджери. Продукти: 500 г свинско месо; 1 глава червен лук; 3 с. л. слънчогледово олио; 4-5 с. л. мариновано червено зеле; Сол на вкус; Черен пипер на вкус. Начин на приготвяне: Нарязва се месото на парчета около 1,5-2 см. Слага се в тиган и се пържи до готовност. Предварително  се нарязва лука и се слага в стъклена огнеупорна тенджера (йенска тенджера) с дръжки и капак, който плътно и добре да прилепва към тенджерата. Стъклената тенджерата с капака се слага близо до котлона, за да се затопли. Когато месото стане готово, посолява се със сол, малко черен пипер и след това се изсипва в тенджерата заедно с останалата мазнина при лука. Веднага след секунда трябва да се затвори капака. После капакът се завърта така, че дръжките да съвп...

Розово фламинго от ориз - барелеф - авторска рецепта

Изображение
Продукти: 1 кафяна чаша ориз; 3 кафяни чашки вода или бульон; 1 морков; 1 с. л. краве масло; 1/2 глава кромид лук по желание; Сол на вкус; 2 щипки черен пипер; 1 зърно бахар; 1 ч. л. червен пипер. Начин на приготвяне: Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте приготвили чинията и да сте нарисували фламингото според размерите на чинията или подноса. Чинията да не е бяла. Ако не можете да рисувате, използвайте рисунка на Розово фламинго или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза или цедено кисело мляко очертайте птицата  върху чинията. Може да сготвите ориза  и по друг начин, но трябва да остане бял. Първо се сварява ориза,  като на 1 кафяна чаша ориз се слагат  3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне и набъбне ориза.  Добавя му се сол, черен пипер, нарязан на дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се бланшира за 1-2 минути ...