Кекс със сладко

 

Ако имате сладко, което никой в къщи не иска да яде, не го хвърляйте, а направете кекс с него.


Продукти:

Чашата е от 250 мл.

5 яйца;

125 г захар (1/2 ч.ч.);

½ бурканче сладко от ягоди (може и друг вид сладко);

125 мл олио;



10 г бакпулвер (1 пакетче);

2 г ванилия;

380 г пресято брашно (2 ч. ч. от 250 мл);

2 с. л. какао;

10-15 г краве масло за намазване на формата.



Начин на приготвяне:

Сладкото се разтваря в малко вода. Долива се още вода до 250 мл. 

В купа се разбиват яйцата със захарта  на най-високата степен на миксера, добавя се олиото, ванилията. Постепено се слага пресятото брашно с бакпулвера, като се редуват 1 чаша брашно с половин чаша от разтвореното във вода сладко.




Бърка с лъжица или на най-ниската степен на миксера. След това тестото  се разделя на две части. Към едната се добавят 2 с. л. какао и 2 с. л. вода, за да се изравни гъстотата на двете теста.





Формата за кекс се намазва обилно с омекнало краве масло. С две равни лъжици или черпаци започва да се сипва тестото, като се редува кафявото с бялото тесто, докато свършат и двата вида тесто.






Пече се в предварително загрята фурна 180 градуса около 30 минути до суха клечка на ниво долна трета на фурната. Първите 25 минути вратата на печката не се отваря, защото кексът спада.







Като стане готов, кексът се изважда се от фурната, оставя  се да престои 10 минути в кексовата форма и се обръща в чиния с подходяща големина.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта