Локумено руло / Руло с локум и бисквити

 

Продукти:

220 г бисквити

1 пакет локум;

60 г краве масло

100 г натрошени орехи;

60-80 мл вода;

1 пакет ванилия;



150 г захар;

Захарни пръчици, натрошени ядки или кокосови стърготини за поръсване;

Шоколадови лешници за украса и листа от прясна мента.




Начин на приготвяне:

Начупват се бисквитите на дребни парчеца. Орехите се натрошават и се добавят към бисквитите заедно с ванилията. Разбъркват се. Всако парче локум се разрязва на четири парчета. 





В малка тенджерка или касерола се слага водата и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Добавя се наразания на парченца локум. Сместта ври докато леко се сгъсти. Локумът не трява да се разтопява, а да остане на парченца. Сваля се от котлона и се добавя кравето масло. Бърка се докато се разтопи.




Получената смес се изсипва в купата с натрошените бисквити и се разбърква. Разстила се парче стреч фолио и се оформя руло. Оставя се в хладилника поне 5-6 часа докато се стегне.





За украса може да го поръсите с кокосови стърготини, смлени ядки, захарни пръчици и да сложите шоколадови лешници с листа от прясна мента др.





Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта