Друсан кебап по Исперихски с червен лук
Това ястие се прави за минути и може да се сервира като мезе
за виното. Месото трябва да съдържа жилки мазнина, за да стане вкусен кебапа.
За да готвите в огнеупорна тенджера трябва да спазвате всички изисквания за
работа със стъклени тенджери.
Продукти:
500 г свинско месо;
1 глава червен лук;
3 с. л. слънчогледово олио;
4-5 с. л. мариновано червено зеле;
Сол на вкус;
Черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарязва се месото на парчета около 1,5-2 см. Слага се в тиган и се пържи до готовност. Предварително се нарязва лука и се слага в стъклена огнеупорна тенджера (йенска тенджера) с дръжки и капак, който плътно и добре да прилепва към тенджерата. Стъклената тенджерата с капака се слага близо до котлона, за да се затопли. Когато месото стане готово, посолява се със сол, малко черен пипер и след това се изсипва в тенджерата заедно с останалата мазнина при лука. Веднага след секунда трябва да се затвори капака. После капакът се завърта така, че дръжките да съвпаднат една върху друга с тези на тенджерата и след това започва да се раздрусва тенджерата, за да се разбърка месото с лука. В следващите 20 мин тенджерата не се отваря.
Смисълът е да се задуши месото и да омекне от парата, която се е отделила след пърженето, а лукът да поеме мазнината и вкуса на месото. Ако се отвори тенджерата преди да се разсее парата, месото ще стане твърдо и няма да може да се дъвче. След като стане готово ястието, може да се посоли с черен пипер или други подправки според вкуса. Сервира се с червено вино.
Друсаният кебап не става в метална или пластмасова тенджера,
защото те не задържат топлината и месото не може да се задуши и да омекне.
Капакът трябва плътно да се затваря, за
да не потече олио при раздрусването. Когато кебапът стане готов, изсипва се в
голяма чиния и се укрсява по желание със зеле или друг вид салата.