Салата Пеперуда - авторска рецепта
Продукти:
3 картофа;
2 кисели краставички;
200 г червено зеле – мариновано;
200 г бяло зеле;
100 г моркови;
3-4 черни маслини;
Сол, лимонов сок, черен пипер и олио на
вкус.
Начин на приготвяне:
Първо се изрязва пеперуда от хартия според размера на
чинията. Очертават се контурите на пеперудата с майонеза. След това се сваряват картофите, белят се и
се намачкват на пюре. Добавя им се сол, черен пипер на вкус. Разпределя се
пюрето в чинията според очертанията на пеперудата. След това се нарязват
киселите краставички на кръгчета, а
всяко кръгче на половина. Нареждат се около очертанията на пеперудата. Върху
картофеното пюре се слага една тънка ивица от маринованото червено зеле. Бялото
зеле се нарязва на дребно, намачква се с ръце, добавят му се подправки и от
него се прави втора ивица от зеле. В най-широката част на крилете се слага
малко настърган на дребно ренде морков във форма на кръг. Изрязват се четири
малки кръгчета от моркова с еднаква големина и се слагат върху бялото зеле.
Върху кръгчето от морков се слага изрязано кръгче от черна маслина, но така, че
да е по-малко от кръгчето с настъргани
моркови. Тялото се прави от нарязани на продълговати парчета черни маслини. За
пипала се отразват дръжки от магданоз.