Кекс с прясно мляко

 

Чашата е от 250 мл.

Продукти:

4 яйца големи;

1 ч. ч. захар (250 г);

½ ч. ч. олио (125 мл);

1 ч. ч. прясно мляко;

1 бакпулвер (10 мг);

2 ч. ч. бяло брашно пресято + 2 с. л.;

1 ванилия;

2 с. л. какао;

1 щипка сол.


Начин на приготвяне:

За приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и солта. След това се добавя олиото. В друга купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Прясното мляко и брашното се добавят в кекса последователно като се редуват. Микесерът се намалява на първа степен от 6 степени или се бърка на ръка. Тестото трябва да стане като рядка каша.


Формата за кекс се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Всички гънки на формата трябва да са намазани. След  това половината тесто се изсипва в кексовата форма. Към другата половина се добавя пресятото какао и се разбърква. Накрая и то се изсипва във формата. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна около 45-55 минути до суха клечка. Като се извади от фурната се оставя 10 минути във формата и след това кекса се изважда.

Продукти за украсата:

150 г захар;

70 мл вода;

10 г желатин + 3 с. л. вода;

2 щипки лимонтозу;

Захарни перли или шоколадови пръчици по желание за украса.

Първо се разтваря желанина в студена вода според  указанията на опаковката. Оставя се да набъбне. През това време в малък метален съд се слагат 70 мл вода и захарта. Бърка се непрекъснато докато се разтопи захарта и сместа стане гъста като течен мед. Добавя се лимонтозуто и захарния сироп се отдръпва от котлона. Като спре да кипи към него се добавя набъбналия желатин и се разбърква енергично. След това захарния сироп се разбива с миксер докато побелее и веднага се изсипва върху кекса. Този захарен сироп се сгъстява и замръзва бързо. Ако искате да украсите кекса със захарни перли трябва веднага да го посипете преди да се е втвърдил сиропа.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта