Кекс с прясно мляко
Чашата е от
250 мл.
Продукти:
4 яйца
големи;
1 ч. ч. захар
(250 г);
½ ч. ч. олио
(125 мл);
1 ч. ч.
прясно мляко;
1 бакпулвер
(10 мг);
2 ч. ч. бяло
брашно пресято + 2 с. л.;
1 ванилия;
2 с. л.
какао;
1 щипка сол.
Начин на
приготвяне:
За
приготвяне на кексовото тесто се разбиват в купа първо яйцата с 1 ч. ч. захар и
солта. След това се добавя олиото. В друга купа се смесват пресятото брашно,
бакпулвера и ванилията. Прясното мляко и брашното се добавят в кекса
последователно като се редуват. Микесерът се намалява на първа степен от 6
степени или се бърка на ръка. Тестото трябва да стане като рядка каша.
Формата за
кекс се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Всички гънки на формата
трябва да са намазани. След това половината
тесто се изсипва в кексовата форма. Към другата половина се добавя пресятото какао
и се разбърква. Накрая и то се изсипва във формата. Пече се на 180 градуса
предварително загрята фурна около 45-55 минути до суха клечка. Като се извади
от фурната се оставя 10 минути във формата и след това кекса се изважда.
Продукти за
украсата:
150 г захар;
70 мл вода;
10 г желатин
+ 3 с. л. вода;
2 щипки
лимонтозу;
Захарни перли
или шоколадови пръчици по желание за украса.
Първо се
разтваря желанина в студена вода според
указанията на опаковката. Оставя се да набъбне. През това време в малък
метален съд се слагат 70 мл вода и захарта. Бърка се непрекъснато докато се разтопи
захарта и сместа стане гъста като течен мед. Добавя се лимонтозуто и захарния
сироп се отдръпва от котлона. Като спре да кипи към него се добавя набъбналия
желатин и се разбърква енергично. След това захарния сироп се разбива с миксер
докато побелее и веднага се изсипва върху кекса. Този захарен сироп се сгъстява
и замръзва бързо. Ако искате да украсите кекса със захарни перли трябва веднага
да го посипете преди да се е втвърдил сиропа.