Розово фламинго от ориз - барелеф - авторска рецепта


Продукти:

1 кафяна чаша ориз;

3 кафяни чашки вода или бульон;

1 морков;

1 с. л. краве масло;

1/2 глава кромид лук по желание;

Сол на вкус;

2 щипки черен пипер;

1 зърно бахар;

1 ч. л. червен пипер.

Начин на приготвяне:

Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте приготвили чинията и да сте нарисували фламингото според размерите на чинията или подноса. Чинията да не е бяла. Ако не можете да рисувате, използвайте рисунка на Розово фламинго или принтирайте картинка от интернет. След това очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с майонеза или цедено кисело мляко очертайте птицата  върху чинията.

Може да сготвите ориза  и по друг начин, но трябва да остане бял.

Първо се сварява ориза,  като на 1 кафяна чаша ориз се слагат  3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне и набъбне ориза.  Добавя му се сол, черен пипер, нарязан на дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се бланшира за 1-2 минути във вряла вода, за да омекне малко. От моркова се изрязват краката и клюна на фламингото, като първо морковът се нарязва на две-три тънки парчета по дължина и от тях с малък остър нож се оформя клюна и краката. Обърнете внимание, че колената на фламингото се сгъват назад, подбедрицата е по-дълга от бедрото и клюнът е гърбав.

След като се свари ориза трябва да се направи птицата преди още да е изстинал и да се е слепнал. Когато се прави скулптура или барелеф от вече приготвена готова храна, трябва да се спазва много стриктна  хигиена на ръцете. За препоръчване е да се слагат латексови меки ръкавици.

Внимателно с лъжица разпределяте още горещия ориз в чинията според контура на птицата без човката и краката. Потапяте в топла вода малка лъжичка и дооформяте фламингото. Поставяте краката и клюна. За око сложете едно зърно бахар.  Накрая потопете измита нова четка за рисуване в червен пипер, напръскайте и оформете цвета на фламингото. Вижте как изглежда птицата на снимките. В България Розово фламинго има в Езерото Сребърна край Силистра и в Зоологическата градина в София. Ако имате късмет там може да видите истинско фламинго.

  

Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта