Розово фламинго от ориз - барелеф - авторска рецепта
Продукти:
1 кафяна чаша ориз;
3 кафяни чашки вода или бульон;
1 морков;
1 с. л. краве масло;
1/2 глава кромид лук по желание;
Сол на вкус;
2 щипки черен пипер;
1 зърно бахар;
1 ч. л. червен пипер.
Начин на приготвяне:
Преди да започнете да правите барелефа, трябва да сте
приготвили чинията и да сте нарисували фламингото според размерите на чинията
или подноса. Чинията да не е бяла. Ако не можете да рисувате, използвайте
рисунка на Розово фламинго или принтирайте картинка от интернет. След това
очертайте контурите на птицата върху хартия за печене, изрежете картинката и с
майонеза или цедено кисело мляко очертайте птицата върху чинията.
Може да сготвите ориза
и по друг начин, но трябва да остане бял.
Първо се сварява ориза,
като на 1 кафяна чаша ориз се слагат
3 чаши бульон или вода. Ври докато омекне и набъбне ориза. Добавя му се сол, черен пипер, нарязан на
дребно лук и краве масло. През това време трябва да се обели моркова и да се
бланшира за 1-2 минути във вряла вода, за да омекне малко. От моркова се
изрязват краката и клюна на фламингото, като първо морковът се нарязва на
две-три тънки парчета по дължина и от тях с малък остър нож се оформя клюна и
краката. Обърнете внимание, че колената на фламингото се сгъват назад,
подбедрицата е по-дълга от бедрото и клюнът е гърбав.
След като се свари ориза трябва да се направи птицата
преди още да е изстинал и да се е слепнал. Когато се прави скулптура или
барелеф от вече приготвена готова храна, трябва да се спазва много
стриктна хигиена на ръцете. За
препоръчване е да се слагат латексови меки ръкавици.
Внимателно с лъжица разпределяте още горещия ориз в
чинията според контура на птицата без човката и краката. Потапяте в топла вода
малка лъжичка и дооформяте фламингото. Поставяте краката и клюна. За око
сложете едно зърно бахар. Накрая
потопете измита нова четка за рисуване в червен пипер, напръскайте и оформете
цвета на фламингото. Вижте как изглежда птицата на снимките. В България Розово
фламинго има в Езерото Сребърна край Силистра и в Зоологическата градина в
София. Ако имате късмет там може да видите истинско фламинго.