Публикации

Европейска салата Калинки

Изображение
  Продукти за Италиянската салата с макарони: ½ пакет макарони; 100 г траен колбас; 1 голям домат; ½ краставица; 1 печена червена чушка; 1 зелена сурова чушка; 10 маслини; Продукти за дресинга: 50 мл олио (3-4 с. л.); 1 скилидка чесън намачкана с преса; 1 с. л. оцет; 2-3 с. л. майонеза; ½ каф. л. сух босилек; ½ каф. л. черен пипер; 2 с. л. пресен копър ситно нарязан; 2 с.л. пресен магданоз ситно нарязан Сол на вкус. Продукти за калинките: 4 доматчета Чери; 4-5 едри черни маслини; Черна сладкарска боя; 2 ч. л. майонеза. Начин наприготвяне: Първо се приготвя дресинга. В съд се налива олиото, оцета, слагат се подправките и всичко се размесва. Оставя се да престои малко докато се приготви салатата. След това се сваряват макароните. Кипва се водата, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат макароните да се сварят. Когато станат готови се прецежда водата и макароните се измиват с хадка вода, за да не залепват. Поставят се в подходяща по големин...

Европейска салата Хлебарка

Изображение
  Първо се приготвя салата от картофи, зеле, моркови, краставици и майонеза. Продукти: 200 г картофи; 200 г прясно бяло зеле; 200 г краставици; 1 морков; 1 сварено яйце; 200 г яйчна майонеза; магданоз; Сол, оцет и олио на вкус. 3-4 кафяви продъговати маслини за хлебарката. Продукти за майонезата: 1 сурово яйце; 170 мл олио; 2 с. л. лимонов сок; 1 щипка черен пипер; 1 ч. л. горчица; 1 каф. л. сол. Начин на приготвяне на салатата: Картофите се сваряват, обелват и се настъргват на дребно ренде. Яйцето се сварява, обелва и също се настъргва. Зелето, магданоза и краставиците се нарязват на дребно. Всичко се слага в купа, смесва се и се добавя майонезата. Обърква се и накрая се слагат подправките. Начин за приготвяне на яйчната майонеза: Продуктите за майонезата трябва да са със стайна температура. Използва се сурово яйце. С оглед предпазване от салмонела, може да използвате майонеза от търговската мрежа. Във висок съд за пасиране или буркан от компо...

Салата от домати и яйчен пастет

Изображение
  Продукти за две порции: 2-3 червени домата; 1 малък картоф; 3 сварени яйца; 3 с. л. майонеза; 1 ч. л. горчица; Сол, черен пипер на вкус; 2-3 скилидки чесън намачкани с преса; Маслини за украса по желание. Начин на приготвяне: Първо се сварява картофа, бели се и се настъргва на дребно ренде. После се варят яйцата, охлаждат се, белят се и също се настъргват на дребно ренде. Добавя се чесъна намачкан с преса, черния пипер, горчицата и майонезата. Всичко се разбърква до еднородна смес. Може да се добави лимонов сок или оцет по желание. Сместта трябва да стане гъста и еластична, за да може да премине през шприц. Доматите се режат на кръгчета и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се леко отгоре и върху тях се шприцова яйчената смес. Салатата се украсява се по желание с маслини, копър или магданоз.  

Мъжка торта

Изображение
 Тази торта може да се направи от почти всички видове блатове. Трябва да се опекат два блата в голямата тава на печката. Продукти за блата: 5 яйца; 1 ч. ч. захар; 125 г краве масло; 3 с. л. олио; 200 мл прясно мляко; 3 ч. ч. брашно пресято (чашата е от 200 мл; 1 ванилия; 1 бакпулвер; 1/3 пакетче амонячна сода; 2 с. л. какао. Начин на приготвяне: Омекналото масло се разбива със захарта и олиото до побеляване. Отделят се жълтъците от белтъците и жълтъците се добавят един по един при непрекъснато бъркане. Добавя се постепенно и прясното мляко. Брашното се пресява и към него се добавя бакпулвера, содата и ванилията. Накрая се слагат и разбитите на сняг белтъци. Тестото се разделя на две и в едната половина се добавя какаото- пресято. Тавата се покрива с хартия за печене и блатовете се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до суха клечка. Продукти за крема: 1 л прясно мляко; 5-6 с. л. брашно; ½ ч. ч. захар; 1 ванилия; 125 г краве масло; Нач...

Торта Футболна топка

Изображение
  И големите момчета ще се зрадват, ако им направите такава торта. Блатът може да направите от всякакъв вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак. Трябва да намерите купа с полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата, толкова топката ще е по-хубава. Продукти за блата: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 2 ч. ч. захар; 125 мл олио; 1 ч.ч. кисело млако; 1 ванилия; 2 ч.ч. брашно; 1 бакпулвер; 1-2 с. л. какао. Начин на приготвяне на блата: Разбиват се първо яйцата със захарта, добавя се последователно олиото, киселото мляко, ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя се постепенно като се бърка с лъжица или с миксера на най-ниската степен. Голямата продълговата тава на фурната се покрива с хартия за печене или се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Излива се две-трети от сместта в тавата и в останалото тесто се добавя пресято какао. Изсипва се и какаовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180...

Салам торта и Скалички

Изображение
  Бърз и лесен сладкиш, който може да направите веднага и за по-малко от час за гости, които са ви изненадали. Дори и да нямате всички съставки, достатъчни са само бисквити, захар, краве масло, ванилия, какао и вода. Дори и без какао може да стане като бял сладкиш. Може да се направи в двойна или тройна доза. Продукти: Бисквити – детски 1 пакет 200 г; Захар – 2-3 с л ; Ванилия 1 бр.; Краве масло 60 г; Прясно мляко – около 25-50 мл или вода; Какао 1 ½ с. л.; Кокосови стърготини 2 с. л.;  Орехи – едро смляни 1/2 ч. ч. или други ядки; Стафиди – 2 с. л.  и/или червени боровинки; Захаросани портокалови корички – 2 с. л.  Начин на приготвяне: Бисквитите се начупват на малки парчета. Слагат се в купа заедно с другите съставки: захар, какао, портокалови корички, орехи, кокосови стърготини, ванилия, стафиди, орехи по желание. Объркват се. В друг съд се поставя 50 мл от прясното мляко заедно с кравето масло и се затопля на котлон или микровълнова фурна ...

Мики Маус в силиконова форма

Изображение
  Продукти: 1 пакет бисквити обикновени от 200 г; 1 пакет шоколадови бисквити 200 г; Настъргана кора от един портокал; 125 мг краве масло; ½ ч. ч пудра захар; 1 ванилия; 50 мл прясно мляко или вода; 50 г бял шоколад; Жълти и червени кокосови стърготини; 1 с.л. олио; 1 ч.л.   какао. Начин на приготвяне: Силиконовата форма на Мики Маус трябва да е измита предварително и изсушена. Намазва се с тънък слой растителна мазнина. Бисквитите се натрошават на дребни парчета. Изсипват се в купа. Добавя се захарта, настъргания портокал, ванилията и се разбъркват.   Затопля се млякото с маслото и шоколада докато   се разтопят и всичко се излива в купата при натрошените бисквити. Разбърква се добре. При необходимост се добавя още малко топла вода или прясно мляко. Трябва да стане твърдо тесто. Тестото се излива в силиконовата форма, покрива се отгоре със стреч фолио и се оставя да престои 2 часа в хладилника докато се стегне. След това внимателно се из...

Торта дънер

Изображение
  За правенето на такава торта са необходими поне  2 дни. Необходими са най-малко 2 блата за руло. Продукти за 1 блат: 3 яйца; 100 г брашно; 100 г пудра захар; Всичко се разбива с миксер. Пече се върху хартия за печене в голямата тава на фурната на 200 градуса предварително загрята фурна точно 10 минути. Като се извади от фурната се навива на руло по дължина заедно с хартията още докато е горещо, защото като изстине блатът е сух и се начупва. Оставят се блатовете да изстинат навити на руло и през това време се приготвя крема. Продукти за крема: 1 л прясно мляко; 2 жълтъка; 1 ч.ч. захар; 5 с.л. брашно с връх; 1 ванилия; 2 с. л. какао; 60 мг краве масло. Начин на приготвяне на крема: Първо се отделят белтъците от жълтъците. Размива се брашното в 250 мл от прясното мляко, добавят се разбитите жълтъци на яйцата и ванилията.  Слага се останалото мляко  (750 мл) да заври. Преди да кипне се добавя захарта, бърка се докато се разтопи, намалява с...

Сладки шишарки

Изображение
  Продукти: 1 пакет бисквити обикновени от 200 г; 60 мг краве масло; ½ ч. ч пудра захар; 25 мл прясно мляко или вода; 1 ванилия; 1  с. л. какао с куп; 30 г шоколад; 1 пакет зърнена закуска (мюсли)   „Шоколадови миди“ или „Полусферички“ за люспи. Начин на приготвяне: Бисквитите се натрошават на прах в блендер, може с чукче или дървен предмет след като се сложат в плик. Изсипват се в купа. Добавя се захарта, ванилията, какаото и се разбъркват.   Затопля се млякото с маслото и шоколада докато  се разтопят и всичко се излива в купата при натрошените бисквити. Разбърква се добре. При необходимост се добавя още малко топла вода или прясно мляко. Трябва да стане тесто като пластелин.  Слагате удобни хирургични ръкавици или измивате ръцете си  много добре и започвате да оформяте конусчета от тестото с големина на шишарка. Подреждате ги в чиния и след това отваряте плика с полусферичките и започвате да слагате люспите от горе на долу докато заприл...

Бабина салата

Изображение
  Продукти: За една порция: 1 домат; 1 чушка гамби; 2-3 с. л. цедено мляко; 50 г сирене; 1 скилидка чесън; 4-5 маслини за украса; Магданоз и копър за украса. Начин на приготвяне: Доматите се измиват, нарязват се на колелца и се подреждат в кръг. Чушката гамби се измива, махат се семките и също се нарязва на колелца.  Сиренето крема се обърква с намачкания чесън и с него се пълнят колелцата от чушката. Подреждат се над   доматите в кръг. Слагат се маслина, магданоз и копър за украса.

ЕВРОПЕЙСКА САЛАТА МАЙСКИ БРЪМБАР

Изображение
  Продукти: 200 г бяло прясно зеле; 200 г пресни краставици; 3-4 стръка копър; 3 с. л. олио; 1 с. л. бял оцет; Сол на вкус; 2-3 черни маслини. Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме зелето на дребно. Краставиците ги разрязваме на четири по дължина и после ги нарязвамена малки парченца. Добавяме ситно нарязания копър, олиото, оцета и солта и разбъркваме. Вземаме една голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката. Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От останалите части от маслините изрязваме 3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака...

Салата Гущер

Изображение
  Продуктите за салатата са повече отколкото за една фигура. Продукти: 150 г извара; 50 г сирене; 1 с.л.   майонеза; 1 ч. л. горчица; 30 г краве масло разтопено; ½ каф. л. кимион; 1 скилидка чесън; Смлян черен пипер; Две еднакви зърна черен пипер; Магданоз; ½ връзка копър; 3-4 с. л. сварен кус-кус; Сладкарски бои – зелена и черна; 5 г сусамово семе; 1 ч.л. маслинов пастет. Начин на приготвяне: Първо сваряваме кус-куса. Изцеждаме го от водата.   После смесваме всички продукти в купа за пасиране без кус-куса: изварата, сиренето, майонезата, подправките, горчицата, кравето масло, черния пипер, кимиона, магданоза и копъра. Чесънът го обелваме, нарязваме и също го добавяме. Пасираме до еднородна смес, която става светло зелена. Накрая слагаме кравето масло разтопено. След това   добавяме кус-куса, зелената боя и малко от черната боя, за да стане по-тъмно зелен цвета на гущера. В продълговата чиния или елипса започваме да изграждаме ...