Торта дънер

 

За правенето на такава торта са необходими поне  2 дни.

Необходими са най-малко 2 блата за руло.

Продукти за 1 блат:

3 яйца;

100 г брашно;

100 г пудра захар;

Всичко се разбива с миксер. Пече се върху хартия за печене в голямата тава на фурната на 200 градуса предварително загрята фурна точно 10 минути. Като се извади от фурната се навива на руло по дължина заедно с хартията още докато е горещо, защото като изстине блатът е сух и се начупва.

Оставят се блатовете да изстинат навити на руло и през това време се приготвя крема.

Продукти за крема:

1 л прясно мляко;

2 жълтъка;

1 ч.ч. захар;

5 с.л. брашно с връх;

1 ванилия;

2 с. л. какао;

60 мг краве масло.


Начин на приготвяне на крема:

Първо се отделят белтъците от жълтъците. Размива се брашното в 250 мл от прясното мляко, добавят се разбитите жълтъци на яйцата и ванилията.  Слага се останалото мляко  (750 мл) да заври. Преди да кипне се добавя захарта, бърка се докато се разтопи, намалява се котлона на по-ниска степен и след това постепенно се наливат на порции останалото мляко с брашното и жълтъците при непрекъснато бъркане. Като се сгъсти се маха от котлона, добавя се кравето масло и се оставя да се охлади до 35 градуса (да може да се пипа с ръка). Тогава започва да се сглобява тортата.

Блатовете се разгъват внимателно, премерва се ширината на блата и се разделя на три. Моята тава е широка 28 см и разрязах блатовете с ширина 9 см. Това е височината на тортата. Парчетата от блата внимателно се отлепват от хартията, намазват се отгоре с още топлия крем и започват да се навиват на руло. Второто парче също се намазва с крем и се навива като продължение на първото парче. Тази торта се прави, като се навиват блатовете на руло странично. Парчетата от  блата трябва плътно да прилепват едно до друго, да не остава въздух между тях. След като навиете тортата стягате блатовете в ринг за торта и оставяте в хладилника да се стегне 3-4 часа.

След това приготвяте маслен крем за намазване на тортата отгоре:

125 г краве масло;

2 с. л. прясно мляко;

150 г пудра захар;

125 г сирене Крема;

1 с. л. какао.

Разбивате с миксер омекналото краве  масло с пудрата захар и другите съставки. Изваждате тортата от хладилника и я намазвате с кафявия крем отгоре, но така, че отстрани да прилича на кората на дънер, а отгоре правите кръгове с лъжица имитиращи годишните кръгове на дървото.

Сладкарски  мъх за торта:

1 яйце;

2 с. л. захар;

1 с. л. с куп брашно;

5 г бакпулвер;

Сладкарска зелена боя за оцветяване на мъха.

Всички продукти се разбиват с миксер. Разпределя се тестото в четири пластмасови или хартиени чаши за кафе. Пече се в микровълнова фурна на най-високата степен точно 1 минута. След това се изваждат чашките и като изстинат се разрязват, за да се извади тестото. Разкъсва се на парчета като мъх. Мъхът може да се опече и на загрята предварително фурна в тавичка на най-горното ниво на фурната за няколко минути.

За шишарките вижте рецептата на този адрес:  

Сладки шишарки (artgurme.blogspot.com)


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта