Европейска салата Калинки

 

Продукти за Италиянската салата с макарони:

½ пакет макарони;

100 г траен колбас;

1 голям домат;

½ краставица;

1 печена червена чушка;

1 зелена сурова чушка;

10 маслини;

Продукти за дресинга:

50 мл олио (3-4 с. л.);

1 скилидка чесън намачкана с преса;

1 с. л. оцет;

2-3 с. л. майонеза;

½ каф. л. сух босилек;

½ каф. л. черен пипер;

2 с. л. пресен копър ситно нарязан;

2 с.л. пресен магданоз ситно нарязан

Сол на вкус.

Продукти за калинките:

4 доматчета Чери;

4-5 едри черни маслини;

Черна сладкарска боя;

2 ч. л. майонеза.

Начин наприготвяне:

Първо се приготвя дресинга. В съд се налива олиото, оцета, слагат се подправките и всичко се размесва. Оставя се да престои малко докато се приготви салатата.

След това се сваряват макароните. Кипва се водата, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат макароните да се сварят. Когато станат готови се прецежда водата и макароните се измиват с хадка вода, за да не залепват. Поставят се в подходяща по големина купа.

Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на дребни парчета: домати, краставици, чушки и се добавят към макароните. Саламът се нарязва на дребни парчета, а маслините се почистват от костилките и те се добавят в купата. Налива се дресинга и всичко се разбърква. Салатата се разпределя в чинии и накрая се правят калинките.

Доматите се разделят на две половини. От страната обратна на дръжката се разрязват в долните две- трети като крила. От страната на дръжката се изрязва 2-3 мм, за да стане равна. Черните маслини се изрязват в горната 1/3, като първо се разполовяват, изважда се костилката и се правят главите на калинките от тях. Съединяват се с половинките резенчета от доматите. Накрая от майонеза се правят очи, хоботчета с клечка за зъби. Към майонезата се добавя малко черна сладкарска боя, разбърква се и пак с клечка за зъби се рисуват черни точки по гърба на калинките.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта