Европейска салата Калинки
Продукти за Италиянската салата с макарони:
½ пакет
макарони;
100 г траен
колбас;
1 голям
домат;
½
краставица;
1 печена
червена чушка;
1 зелена
сурова чушка;
10 маслини;
Продукти за дресинга:
50 мл олио
(3-4 с. л.);
1 скилидка
чесън намачкана с преса;
1 с. л.
оцет;
2-3 с. л.
майонеза;
½ каф. л.
сух босилек;
½ каф. л.
черен пипер;
2 с. л.
пресен копър ситно нарязан;
2 с.л.
пресен магданоз ситно
нарязан
Сол на вкус.
Продукти за калинките:
4 доматчета
Чери;
4-5 едри
черни маслини;
Черна
сладкарска боя;
2 ч. л.
майонеза.
Начин наприготвяне:
Първо се
приготвя дресинга. В съд се налива олиото, оцета, слагат се подправките и
всичко се размесва. Оставя се да престои малко докато се приготви салатата.
След това се
сваряват макароните. Кипва се водата, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат
макароните да се сварят. Когато станат готови се прецежда водата и макароните
се измиват с хадка вода, за да не залепват. Поставят се в подходяща по големина
купа.
Зеленчуците
се измиват, почистват и нарязват на дребни парчета: домати, краставици, чушки и
се добавят към макароните. Саламът се нарязва на дребни парчета, а маслините се
почистват от костилките и те се добавят в купата. Налива се дресинга и всичко
се разбърква. Салатата се разпределя в чинии и накрая се правят калинките.
Доматите се
разделят на две половини. От страната обратна на дръжката се разрязват в
долните две- трети като крила. От страната на дръжката се изрязва 2-3 мм, за да
стане равна. Черните маслини се изрязват в горната 1/3, като първо се
разполовяват, изважда се костилката и се правят главите на калинките от тях.
Съединяват се с половинките резенчета от доматите. Накрая от майонеза се правят
очи, хоботчета с клечка за зъби. Към майонезата се добавя малко черна
сладкарска боя, разбърква се и пак с клечка за зъби се рисуват черни точки по
гърба на калинките.