Торта Футболна топка
И големите
момчета ще се зрадват, ако им направите такава торта.
Блатът може
да направите от всякакъв вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак.
Трябва да
намерите купа с полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата,
толкова топката ще е по-хубава.
Продукти за
блата:
Чашата е от
250 мл.
5 яйца;
2 ч. ч.
захар;
125 мл олио;
1 ч.ч.
кисело млако;
1 ванилия;
2 ч.ч.
брашно;
1 бакпулвер;
1-2 с. л.
какао.
Начин на
приготвяне на блата:
Разбиват се
първо яйцата със захарта, добавя се последователно олиото, киселото мляко,
ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя се
постепенно като се бърка с лъжица или с миксера на най-ниската степен.
Голямата
продълговата тава на фурната се покрива с хартия за печене или се намазва с
краве масло и се поръсва с брашно. Излива се две-трети от сместта в тавата и в останалото тесто се
добавя пресято какао. Изсипва се и какаовото тесто. Пече се в предварително
загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути до суха клечка. В големите и
плоски тави всичко се пече по-бързо.
Като изстине,
първо се отрязва кръгло парче от блата за дъно на тортата с големина колкото отвора
на купата, както е показано на снимката.
След това останалата част от блата се нарязва на произволно големи парчета, ако искате може и на кръгове.
Приготвяне
на крема:
Кремът
трябва да е гъст и да се стегне като пудинг. Ако не сте сигурни, че ще го
направите – купете 2 пакетчета пудинг от търговската мрежа и направете крема според
указанията на опаковката.
Продукти за
крема:
1,5 л.
прясно мляко;
1 ч. ч. от
200 мл брашно;
1 ч. ч.
захар;
1 ванилия;
2 жълтъка от
яйца;
60 г
желатин;
60 мг краве
масло.
Начин на
приготвяне:
Отделяме 300
мл от млякото и в него разтваряме брашното, ванилията, жълтъците на яйцата.
Желатинът се разтваря в 3 с. л. вода докато набъбне. Ако не набъбне желана, значи
той е с изтекъл срок на годност и няма да стегне крема.
Останалото
мляко от 1200 мл слагате в подходяща тенджера на котлона. Преди да кипне
млякото започвате да наливате на струйка приготвената смес от брашно и да
бъркате непрекъснато с тел за разбиване на яйца. Като започне да ври,
изключвате котлона след три минути при непрекъснато бъркане. Слагате кравето
масло, разбърквате докато се стопи и когато кремът изстине до 39 градуса (да ви
пари на ръката) добавяте и желатина без да го варите на водна баня.
След това
покривате купата в която ще правите тортата със стреч фолио или алуминиево
фолио. Най-отдолу изрязвате едно кръгло малко парче за таван на тортата и
изсипвате 2-3 лъжици от топлия крем. След това слагате парчета от блата и пак
добавяте крем. Така редите докато свърши крема или парчетата от блата за торта.
Най-отгоре слагате кръглото парче блат, което сте изрязали в началото и
покривате тортата отгоре с фолио. Като се охлади я слагате в хладилника. Трябва
да престои поне 15 часа, за да изстине и да се желира крема. Ако ви остане крем
– не го хвърляйте, приберете го в хладилника, защото може да се наложи да
коригирате върха на тортата, ако купата е с плоско дъно.
На другия
ден изваждате тортата, махате фолиото, поставяте отгоре на купата тортена чиния
и обръщате тортата. Между купата и фолиото трябва да влезе малко въздух, за да
се отдели тортата. Ако някъде формата на тортата се е развалила, смесете краве
масло с пудра захар и част от останалия крем и изравнете купола на тортата.
За да
направите петоъгълниците и шестоъгълниците трябва да намерите един пергел,
транспортир и линийка. Трябва и да си спомните формулите, но аз също не ги
помня.
Начертавате кръг и го разделяте на пет части.
Кръгът има 360 градуса.
360 : 5 = 72
градуса.
Толкова
трябва да са ви остри ъглите на петте триъгълника в кръга. Определяте с пергела
големината на страната на петоъгълника, при мен беше 3,5 см. Начертавате нов кръг
с диаметър колкото страната на петоъгълника и разделяте кръга на шест равни
части с пергела. Всеки кръг се дели на шест равни части, колкото е диаметъра му и на шест едностранни триъгълника.
Изрязвате получените петоъгълник и шестоъгълник. Направете си по два, защото
може да се скъса някой при правенето на тортата.
Тортата е
равна отгоре и няма нужда от измазване. Трябва с дървено шишче да начертаете първо
петоъгълниците, като започвате от върха на тортата. Начертавате петоъгълник,
после около него шестоъгълници и пак петоъгълник. Колкото по-неправилна сфера е
купата, толкова по-неравни ще са геометричните фигури, но аз направих
петоъгълниците според чертежа, а шестоъгълниците ги преправях допълнително с
четка за рисуване.
За покритие
трябва да имате бял и черен шоколад, но аз ви съветвам да намерите ганаш за
торти. Шоколадите може да не се разтопят или да не стане равно покритието.
Ганашите се правят според упътването на опаковката.
За шоколада:
100 г бял
шоколад за готвене;
1 с.л. краве
масло.
Разтапя се
на водна баня, без да се вари, добавя се кравето масло. Отстранява се от огъня
преди да се е разтопил напълно.
100 г черен
шоколад за готвене;
1 с.л. краве
масло.
Разтапя се
на водна баня, без да се вари, добавя се кравето масло. Отстранява се от огъня
преди да се е разтопил напълно.
Първо разтопете
кафявия шоколад и направете с помощта на четка петоъгълниците, защото те
изпъкват. После разтопете и белия шоколад и направете шестоъгълниците. Накрая отново
затоплете черния шоколад и оградете белите шестоъгълници с шоколад.