Европейска салата Хлебарка
Първо се приготвя салата от картофи, зеле, моркови, краставици и майонеза.
Продукти:
200 г
картофи;
200 г прясно
бяло зеле;
200 г
краставици;
1 морков;
1 сварено
яйце;
200 г яйчна
майонеза;
магданоз;
Сол, оцет и
олио на вкус.
3-4 кафяви
продъговати маслини за хлебарката.
Продукти за
майонезата:
1 сурово
яйце;
170 мл олио;
2 с. л.
лимонов сок;
1 щипка
черен пипер;
1 ч. л.
горчица;
1 каф. л.
сол.
Начин на
приготвяне на салатата:
Картофите се
сваряват, обелват и се настъргват на дребно ренде. Яйцето се сварява, обелва и също се настъргва. Зелето, магданоза и краставиците се нарязват на дребно. Всичко се
слага в купа, смесва се и се добавя майонезата. Обърква се и накрая се слагат
подправките.
Продуктите за
майонезата трябва да са със стайна температура. Използва се сурово яйце. С
оглед предпазване от салмонела, може да използвате майонеза от търговската
мрежа.
Във висок
съд за пасиране или буркан от компот, първо слагате олиото, след това яйцето,
солта, лимоновия сок, черния пипер и горчицата. С пасатор разбивате майонезата
от долу на горе, като в началото поставяте пасатора върху жълтъка на яйцето.
Повдигате пасатора постепенно докато се сгъсти майонезата.
Начин за
правене на хлебарката:
Трябва да
имате остър малък нож и сладкарски пинсети.
Вземате най-дългата
кафява маслина, разрязвате я на две по дължина и отделяте костилката на
по-здравата страна. След това изрязвате малко от мястото, където е била
дръжката. Вземате по-малка маслина и изрязвате кръгче от долната страна, която
е противоположна на дръжката. Разрязвате и нея на две по дължина. От острата
страна на маслината приготвяте глава и я съединявате с по-дългата маслина. От
останалите парчета изрязвате три чифта крака и един чифт антенки за главата.
Съединявате частите и хлебарката е готова.