ЕВРОПЕЙСКА САЛАТА МАЙСКИ БРЪМБАР

 

Продукти:

200 г бяло прясно зеле;

200 г пресни краставици;

3-4 стръка копър;

3 с. л. олио;

1 с. л. бял оцет;

Сол на вкус;

2-3 черни маслини.

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме зелето на дребно. Краставиците ги разрязваме на четири по дължина и после ги нарязвамена малки парченца. Добавяме ситно нарязания копър, олиото, оцета и солта и разбъркваме.

Вземаме една голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката. Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От останалите части от маслините изрязваме 3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака между главата и тялото и задния чифт крака малко по-надолу.


 Втори вариант на салата Бръмбар

Продукти:

200 г зеле;

150 г моркови;

1 краставица;

3-4 с. л. сварен зрял боб;

Копър.

За дресинга:

Сол на вкус;

1 с. л. бял оцет;

3 с. л. олио;

1 ч. л. горчица;

1 скилидка чесън пресована;

Черни маслини.

Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме зелето на дребно или го рендосваме.  Измиваме, обелваме и настъргваме морковите на едро ренде. Зелето се омачква на ръка и после се добавя копъра и боба. Накрая се нарязва краставицата на половина, после на четвъртинки по дължина и накрая на дребни парчета.

За дресинга слагаме в една купичка олиото, оцета, солта, горчицата и пресованата скилидка чесън и ги объркваме до еднородна смес. След това заливаме салатата с дресинга, разпределяме салатата в чинии и започваме да правим бръмбъри по същия начин описан по-горе:

Вземаме една голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката. Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От Останалите части от маслините изрязваме 3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака между главата и тялото и задния чифт крака малко по-надолу.

Салатата да не престоява много дълго, защото губи свежестта си. Ако я приготвите по-рано, не слагайте дресинга, за да се запази свежа няколко часа в хладилника.



Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта