ЕВРОПЕЙСКА САЛАТА МАЙСКИ БРЪМБАР
Продукти:
200 г бяло
прясно зеле;
200 г пресни
краставици;
3-4 стръка
копър;
3 с. л.
олио;
1 с. л. бял
оцет;
Сол на вкус;
2-3 черни
маслини.
Начин на
приготвяне:
Измиваме и
нарязваме зелето на дребно. Краставиците ги разрязваме на четири по дължина и
после ги нарязвамена малки парченца. Добавяме ситно нарязания копър, олиото,
оцета и солта и разбъркваме.
Вземаме една голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката. Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От останалите части от маслините изрязваме 3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака между главата и тялото и задния чифт крака малко по-надолу.
Втори вариант на салата Бръмбар
Продукти:
200 г зеле;
150 г
моркови;
1
краставица;
3-4 с. л. сварен зрял боб;
Копър.
За дресинга:
Сол на вкус;
1 с. л. бял
оцет;
3 с. л. олио;
1 ч. л.
горчица;
1 скилидка
чесън пресована;
Черни маслини.
Начин на
приготвяне:
Измиваме и
нарязваме зелето на дребно или го рендосваме.
Измиваме, обелваме и настъргваме морковите на едро ренде. Зелето се
омачква на ръка и после се добавя копъра и боба. Накрая се нарязва краставицата
на половина, после на четвъртинки по дължина и накрая на дребни парчета.
За дресинга
слагаме в една купичка олиото, оцета, солта, горчицата и пресованата скилидка
чесън и ги объркваме до еднородна смес. След това заливаме салатата с дресинга,
разпределяме салатата в чинии и започваме да правим бръмбъри по същия начин
описан по-горе:
Вземаме една
голяма черна маслина. Разрязваме я на половина по дължина и махаме костилката.
Отрязваме малко горната част на маслината от страната на дръжката. Вземаме
по-малка черна маслина. Нея също я разрязваме на две по дължина и махаме
костилката. Отрязваме парче откъм острата страна на маслината с ширина колкото
ширината на отрязаната част от голямата маслина. Така се получава главата на
бръмбъра. Съединяваме двете парчета. От Останалите части от маслините изрязваме
3 чифта еднакви тънки ивици за краката. Бръмбърът има общо 6 крака. Задните му
крака са малко по-дълги от предните. Поставяме двата чифта крака между главата
и тялото и задния чифт крака малко по-надолу.
Салатата да
не престоява много дълго, защото губи свежестта си. Ако я приготвите по-рано,
не слагайте дресинга, за да се запази свежа няколко часа в хладилника.