Публикации

Салата на жулиени - първи вариант

Изображение
Салата жулиени - първи вариант Продукти: 1 червена чушка; 1 зелена чушка; 1 жълта чушка (по желание); 1 морков; 1 глава лук; ½ краставица; Магданоз и копър на вкус; Сол, оцет и олио на вкус; 1 дафинов лист; Черен пипер на зърна за мариноване на зеленчуците (по желание). Начин на приготвяне: Първо се мариноват чушките, моркова и лука по желание. В кипяща вода се слага 1 каф. л. сол, 2-3 зърна черен пипер, 1 дафинов лист и накрая зеленчуците. След няколко секунди се изваждат, за да не се сварят. Трябва само да омекнат малко и да поемат миризмата на подправките.  Като се охладят морковите, чушките и краставицата се нарязват на продълговати пръчици (жулиени). Лукът се нарязва на дребно или на полумесеци. Всичка се слага в купа, добавят се ситно нарязания копър и магданоз, олиото, оцета и солта и се разбърква.  

Салата Оранжева хризантема

Изображение
  Продукти: 1 зелена чушка; 1 голям морков; 50 г кашкавал; 100 г варено пилешко месо; 50 г сварен бял ориз; 1 дафинов лист; 5-6 зърна черен пипер; Магданоз за листа; Маслина за тичинка; Олио, оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Основата на салатата може да е друг вид. Пъво се сваряват ориза и пилешкото месо. Зелената чушка и моркова се бланшират във вряла вода с няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол и 1 ч. л. оцет. Може да добавите към водата и дръжки от магданоз и копър. След като станат готови продуктите, започвате да правите салатата. Първо се нарязват всички зеленчуци на дребно без моркова. Зеленчуците се слагат в купа, поръсват се с олиото, оцета, солта и се разбъркват добре. Разпределят се в чинии. Морковът се нарязва на тънки ленти с еднаква дължина, които се подреждат в кръг около изрязаната като тичинка маслина, както е показано на снимката. Измиват се един-два стръка магданоз и от тях се правят листата на хризантемата. 

Салата Червена хризантема

Изображение
  Продукти: 1 голяма червена чушка; 1 морков; 1 глава лук; 100 г варено пилешко месо; 1 голям картоф; 1 дафинов лист; 5-6 зърна черен пипер; Магданоз за листа; Маслина за тичинка; Олио, оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Основата на салатата може да е и друг вид. Пъво се сваряват картофите и пилешкото месо. Червената чушка, моркова и лука се бланшират във вряла вода с няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол и 1 ч. л. оцет. Може да добавите към водата и дръжки от магданоз и копър. След като станат готови продуктите, започвате да правите салатата. Първо се нарязват всички зеленчуци на дребно без червената чушка. Морковът може да се настърже. Зеленчуците се слагат в купа, поръсват се с олиото, оцета, солта и се разбъркват добре. Разпределят се в чинии. Червената чушка се нарязва на тънки ленти с еднаква дължина, които се подреждат в кръг около изрязаната като тичинка маслина, както е показано на снимката. Измиват се един-два стръка магданоз и от тях се...

Салата Алено цвете

Изображение
  Продукти: 2 домата с еднаква големина; 50 г сварен ориз. 100 г краставици; 100 г варено пилешко меса; Маслина за тичинка; Копър за листа; Маково семе; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Първо се сварява пилешкото месо и ориза. Краставицата се нарязва на дребни кубчета и се разбърква с охладения ориз и охладеното пилешко месо, нарязано също на дребни парчета. Салатата се разпределя в чинии и започва да се прави цветето. Доматите се нарязват на кръгчета. Вземат се поне 5 еднакви по големина кръгчета и се подреждат в кръг като цвете. В средата се изрязва тичинка от маслина и маковото семе се посипва около маслината като тичинки. Доматите не са трайни.  Салатата трябва да се сервира веднага. 

Салата с Чери домати и краставици (първи вариант)

Изображение
  Продукти: ½ краставица; Домати Чери; ½ малка глава лук; Маслини – черни и кафяви; Пресен босилек; Слънчогледово олио, бял оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Краставицата се измива и се нарязва на кръгчета. Доматите се измиват и също се нарязват напречно на кръгчета. Лукът се почиства от обвивката и се нарязва на полумесеци. В чиния с форма на елипса се нареждат в средата първо краставиците, после от двете страни се подреждат кръгчетата от домати, а от страни на доматите се подреждат и парчетата лук нарязан на полумесеци. Най-малките кръгчета от доматите се поставят върху кръгчетата от краставици. Украсява се с два вида маслини и пресен босилек. Накрая се добавя олиото, оцета и солта.  

Салата с Чери домати и краставици (втори вариант)

Изображение
  Продукти: ½ краставица; Домати Чери; ½ малка глава лук; Пресен босилек; Слънчогледово олио, бял оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Доматите се измиват и се нарязват напречно на кръгчета. Краставицата се измива и също се нарязва на кръгчета. Лукът се почиства от обвивката и се нарязва на полумесеци.  В кръгла чиния по средата се нареждат краставиците, като се застъпват от периферията към средата. В средата се слага малко кръгче краставица и върху него се поставя розичка изрязана от кората на доматче. От двете страни се нареждат малките кръгчета от домати, а към периферията се слага лука нарязан на полумесеци. От двете страни на доматите се нареждат отново кръгчета от краставици. Украсява се с пресен босилек. Накрая се поръсва с олио, оцет и сол.

Салата с Чери домати и краставици (трети вариант)

Изображение
  Продукти: ½ краставица; Домати Чери; ½ малка глава лук; Пресен босилек; Слънчогледово олио, бял оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Доматите се измиват и се нарязват напречно на кръгчета. Краставицата се измива и също се нарязва на кръгчета. Лукът се почиства от обвивката и се нарязва на полумесеци. В чиния с форма на елипса от странии се нареждат краставиците нарязани на кръгчета като в средата на чинията остава празно място. Към единият край се подреждат още краставици във форма на  кръг. В средата на кръга се слага малко парче краставица и върху него се поставя розичка изрязана от кората на доматче. Другият край на чинията се запълва с доматчета нарязани на кръгчета. В периферията на чинията около розичката се нареждат малки доматчета нарязани също на кръгчета. Парче от лука серазделяна паретаи се подрежда като ореол около розичката. Останалитепарчета от лука се подреждат в противоположния край на чинията, както е показано. Украсява се с пресен босилек. Н...

Салата с Чери домати и краставици (четвърти вариант)

Изображение
  Продукти: ½ краставица; Домати Чери; ½ малка глава лук; Маслини – черни и кафяви; Пресен босилек; Слънчогледово олио, бял оцет и сол на вкус. Начин на приготвяне: Краставицата се измива и се нарязва на кръгчета и после на половинки. Доматите се измиват и също се нарязват напречно на кръгчета. Лукът се почиства от обвивката и се нарязва на полумесеци. В чиния с кръгла форма се нареждат от периферията към средата първо краставиците, като се подреждат в една посока без да се застъпват. На втория ред от вън на вътре се подреждат кръгчетата от домати и на третия ред – най-вътрешен се подреждат пак краставици, но обърнати в обратна посока. В средата на чинията се поставя малко кръгче от краставица и върху него една розичка от кората на доматче. Украсява се с два вида маслини, като се редуват черна и кафява маслина. Между тях се слагат парчета от лук, разделен на тънки ивици. Украсява се с пресен босилек. Накрая се поръсва с олио, оцет и сол.  

Европейска салата Калинки

Изображение
  Продукти за Италиянската салата с макарони: ½ пакет макарони; 100 г траен колбас; 1 голям домат; ½ краставица; 1 печена червена чушка; 1 зелена сурова чушка; 10 маслини; Продукти за дресинга: 50 мл олио (3-4 с. л.); 1 скилидка чесън намачкана с преса; 1 с. л. оцет; 2-3 с. л. майонеза; ½ каф. л. сух босилек; ½ каф. л. черен пипер; 2 с. л. пресен копър ситно нарязан; 2 с.л. пресен магданоз ситно нарязан Сол на вкус. Продукти за калинките: 4 доматчета Чери; 4-5 едри черни маслини; Черна сладкарска боя; 2 ч. л. майонеза. Начин наприготвяне: Първо се приготвя дресинга. В съд се налива олиото, оцета, слагат се подправките и всичко се размесва. Оставя се да престои малко докато се приготви салатата. След това се сваряват макароните. Кипва се водата, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат макароните да се сварят. Когато станат готови се прецежда водата и макароните се измиват с хадка вода, за да не залепват. Поставят се в подходяща по големин...

Европейска салата Хлебарка

Изображение
  Първо се приготвя салата от картофи, зеле, моркови, краставици и майонеза. Продукти: 200 г картофи; 200 г прясно бяло зеле; 200 г краставици; 1 морков; 1 сварено яйце; 200 г яйчна майонеза; магданоз; Сол, оцет и олио на вкус. 3-4 кафяви продъговати маслини за хлебарката. Продукти за майонезата: 1 сурово яйце; 170 мл олио; 2 с. л. лимонов сок; 1 щипка черен пипер; 1 ч. л. горчица; 1 каф. л. сол. Начин на приготвяне на салатата: Картофите се сваряват, обелват и се настъргват на дребно ренде. Яйцето се сварява, обелва и също се настъргва. Зелето, магданоза и краставиците се нарязват на дребно. Всичко се слага в купа, смесва се и се добавя майонезата. Обърква се и накрая се слагат подправките. Начин за приготвяне на яйчната майонеза: Продуктите за майонезата трябва да са със стайна температура. Използва се сурово яйце. С оглед предпазване от салмонела, може да използвате майонеза от търговската мрежа. Във висок съд за пасиране или буркан от компо...

Салата от домати и яйчен пастет

Изображение
  Продукти за две порции: 2-3 червени домата; 1 малък картоф; 3 сварени яйца; 3 с. л. майонеза; 1 ч. л. горчица; Сол, черен пипер на вкус; 2-3 скилидки чесън намачкани с преса; Маслини за украса по желание. Начин на приготвяне: Първо се сварява картофа, бели се и се настъргва на дребно ренде. После се варят яйцата, охлаждат се, белят се и също се настъргват на дребно ренде. Добавя се чесъна намачкан с преса, черния пипер, горчицата и майонезата. Всичко се разбърква до еднородна смес. Може да се добави лимонов сок или оцет по желание. Сместта трябва да стане гъста и еластична, за да може да премине през шприц. Доматите се режат на кръгчета и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се леко отгоре и върху тях се шприцова яйчената смес. Салатата се украсява се по желание с маслини, копър или магданоз.  

Мъжка торта

Изображение
 Тази торта може да се направи от почти всички видове блатове. Трябва да се опекат два блата в голямата тава на печката. Продукти за блата: 5 яйца; 1 ч. ч. захар; 125 г краве масло; 3 с. л. олио; 200 мл прясно мляко; 3 ч. ч. брашно пресято (чашата е от 200 мл; 1 ванилия; 1 бакпулвер; 1/3 пакетче амонячна сода; 2 с. л. какао. Начин на приготвяне: Омекналото масло се разбива със захарта и олиото до побеляване. Отделят се жълтъците от белтъците и жълтъците се добавят един по един при непрекъснато бъркане. Добавя се постепенно и прясното мляко. Брашното се пресява и към него се добавя бакпулвера, содата и ванилията. Накрая се слагат и разбитите на сняг белтъци. Тестото се разделя на две и в едната половина се добавя какаото- пресято. Тавата се покрива с хартия за печене и блатовете се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна до суха клечка. Продукти за крема: 1 л прясно мляко; 5-6 с. л. брашно; ½ ч. ч. захар; 1 ванилия; 125 г краве масло; Нач...

Торта Футболна топка

Изображение
  И големите момчета ще се зрадват, ако им направите такава торта. Блатът може да направите от всякакъв вид тесто – кексово, пандишпаново, дори от козунак. Трябва да намерите купа с полусферична форма. Колкото е по-правилна формата на купата, толкова топката ще е по-хубава. Продукти за блата: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 2 ч. ч. захар; 125 мл олио; 1 ч.ч. кисело млако; 1 ванилия; 2 ч.ч. брашно; 1 бакпулвер; 1-2 с. л. какао. Начин на приготвяне на блата: Разбиват се първо яйцата със захарта, добавя се последователно олиото, киселото мляко, ванилията. Брашното се пресява и се обърква заедно с бакпулвера. Добавя се постепенно като се бърка с лъжица или с миксера на най-ниската степен. Голямата продълговата тава на фурната се покрива с хартия за печене или се намазва с краве масло и се поръсва с брашно. Излива се две-трети от сместта в тавата и в останалото тесто се добавя пресято какао. Изсипва се и какаовото тесто. Пече се в предварително загрята фурна на 180...

Салам торта и Скалички

Изображение
  Бърз и лесен сладкиш, който може да направите веднага и за по-малко от час за гости, които са ви изненадали. Дори и да нямате всички съставки, достатъчни са само бисквити, захар, краве масло, ванилия, какао и вода. Дори и без какао може да стане като бял сладкиш. Може да се направи в двойна или тройна доза. Продукти: Бисквити – детски 1 пакет 200 г; Захар – 2-3 с л ; Ванилия 1 бр.; Краве масло 60 г; Прясно мляко – около 25-50 мл или вода; Какао 1 ½ с. л.; Кокосови стърготини 2 с. л.;  Орехи – едро смляни 1/2 ч. ч. или други ядки; Стафиди – 2 с. л.  и/или червени боровинки; Захаросани портокалови корички – 2 с. л.  Начин на приготвяне: Бисквитите се начупват на малки парчета. Слагат се в купа заедно с другите съставки: захар, какао, портокалови корички, орехи, кокосови стърготини, ванилия, стафиди, орехи по желание. Объркват се. В друг съд се поставя 50 мл от прясното мляко заедно с кравето масло и се затопля на котлон или микровълнова фурна ...

Мики Маус в силиконова форма

Изображение
  Продукти: 1 пакет бисквити обикновени от 200 г; 1 пакет шоколадови бисквити 200 г; Настъргана кора от един портокал; 125 мг краве масло; ½ ч. ч пудра захар; 1 ванилия; 50 мл прясно мляко или вода; 50 г бял шоколад; Жълти и червени кокосови стърготини; 1 с.л. олио; 1 ч.л.   какао. Начин на приготвяне: Силиконовата форма на Мики Маус трябва да е измита предварително и изсушена. Намазва се с тънък слой растителна мазнина. Бисквитите се натрошават на дребни парчета. Изсипват се в купа. Добавя се захарта, настъргания портокал, ванилията и се разбъркват.   Затопля се млякото с маслото и шоколада докато   се разтопят и всичко се излива в купата при натрошените бисквити. Разбърква се добре. При необходимост се добавя още малко топла вода или прясно мляко. Трябва да стане твърдо тесто. Тестото се излива в силиконовата форма, покрива се отгоре със стреч фолио и се оставя да престои 2 часа в хладилника докато се стегне. След това внимателно се из...