Публикации

Торта Сърце / Любовна торта

Изображение
  Продукти: 4 пакета бишкоти Савоярди; 375 г сирене Крема; 150 г захар; 3 с. л. течен шоколад; 1 с. л. какао; 40 г желтин; 500 мл течна сметана неподсладена ( ако е подсладена се слага само половината захар); 2 ванилии; 100 мл прясно мляко; 50 г стафиди (сушено грозде); 20 г сушени червени боровинки; 40 г шоколадови пръчици. Начин на приготвяне: Първо се разтваря желатина в 50 мл вода. Оставя се да набъбне. След това се приготвя крема. Разбива се течната сметана с половината захар и 1 ванилия. В друга купа се разбива Крема сиренето с останалата захар, към него се добавя течния шоколад (напр. Нутела, лешников или друг вид), какото и останалата ванилия. След това постепенно се добавя и разбитата сметана. Всичко се смесва до еднородна маса. Накрая набъбналия желатин се разтваря на водна баня и се изсипва в крема. Разбърква се добре.  След това започва да се сглобява тортата. Взема се ринг за сърце, ако имате тава с падащо дъно или друг вид ринг за торта, с...

Сладки хапки от бутер тесто - бързи и лесни

Изображение
  Продукти: 300 г бутер тесто готово; 3 с. л. захар; 1 с. л. натрошени орехи; 1 с .л. какао; 10 г краве масло. Начин на приготвяне: Разгъва се бутер тестото. Намазва се с омекналото краве масло. Разделя се на три части. Едната трета се поръсва с 1 с. л. захар. Втората трета се поръсва със захар и счукани орехи, а останалата част с какао и 1 с. л. захар. След това тестото се навива на руло и накрая се залепва с малко вода. Така направеното руло се оставя за 10-15 минути във фризер или камера на хладилник, за да се стегне.  После се нарязва на парчета около 1 см, които се слагат в тава покрита с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса предварително загрята фурна около 30 минути до получване на златист загар.  

Солени хапки от бутер тесто - бързи и лесни

Изображение
  Продукти: 300 г бутер тесто готово; 30 г извара; 70 г сирене натрошено; 1 яйце. В дълбока чиния се  счупва яйцето, добавя се натрошеното сирене, изварата и всичко се смесва. Трябва да стане гъста смес, да не се разлива.    Разгъва се бутер тестото. Сместта се разстила върху тестото, след това тестото се навива на руло и накрая се залепва с малко вода. Така направеното руло се оставя за 10-15 минути във фризер или камера на хладилник, за да се стегне.  После се нарязва на парчета около 1 см, които се слагат в тава покрита с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса предварително загрята фурна около 30 минути до получване на златист загар.  

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Изображение
  Чашата е от 200 мл. Продукти: 1 ч. ч. лимонов сок; 100 г краве масло; 4 яйца; 2-3 с. л. олио; 1 ч. ч. захар; 2 ч. ч. брашно, пресято; 1 ванилия; 1 бакпулвер; 2 с. л. какао; 1 щипка сол. Начин на приготвяне: Първо се приготвя лимоновия сок. Един лимон се нарязва на парчета, почиства се от семките, поставя се в съд за пасиране или блендер заедно с кората, добавя се 50 мл вода и се пасира. От полученият сок се взема само 200 мл за кекса. Всички продукти трябва да са със стайна температура. Омекналото на стайна температура масло се разбива с олиото и захарта. Едно по едно се добавят яйцата. Брашното с е пресява и в него се добавят бакпулвера и ванилията. Към кекса се прибавят постепенно малко от брашното и малко от лимоновия сок докато се сложи цялото количество. Тестото се разделя на две и към едната половина се добавя какото. Към тестото с какао се добавят и 1-2 с. л. прясно мляко, за да се изравни гъстотата на двете теста. Формата за кекс се намазва...

Розички от бутер тесто и салам - закуска

Изображение
  Продукти: 300 г бутер тесто готово; 250 г нетраен колбас. Начин на приготвяне: Първо се нарязва салама на тънки парчета по 2 мм. Колкото по-тънко е нарязан, толкова по-хубави стават розичките. Може да използвате и готов нарязан салам на слайсове. После разгъвате тестото след като предварително сте го размразили, ако е било замразено. Дебелото тесто трябва да разточите малко, защото розите няма да се опекат. Нарязвате тестото на тънки ленти с ширина колкото е радиуса на салама. Парчетата колбас нарязвате на половинки като полумесеци и започвате да правите розичките. Нареждате половинките колбас   2-3 мм   над тестото и навивате тестото заедно със салама както е показано на снимката. Накрая го залепвате с вода и долната част на тестото я притискате към основата на розичката, за да не се разтвори при печенето. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути до порозовяване на тестото.

Солени топки – втори вариант

Изображение
  Продукти: 300 г извара; 4 с. л. майонеза; 3 яйца; 50 г кашкавал; 1 каф. л. черен пипер; 3 печени белени червени чушки; 2 с. л. сух копър; 3 с. л. смлени орехи; 2 с. л. червен пипер; 2 с. л. сусамово семе; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, охлаждат се, белят се и се настъргват на ренде. Кашкавалът също се настъргва на ренде. Чушките се пекат, белят, нарязват се на дребно и се намачкват. Изварата се слага в купа и към нея се добавят  печените чушки, майонезата настърганите яйца и  кашкавал. Слага се черния пипер, сол на вкус и по желание се  добавят и подправки като копър, червен  пипер и натрошени орехи. Всичко се разбърква и от сместта се правят топки, които се овалват в сусамово семе, сух копър, червен  пипер, смлени орехи и др. Подреждат се и се сервират. Топките не са трайни поради кратката трайност на изварата.  

Салата жулиени – седми вариант

Изображение
  Салатата се прави с мариновани зеленчуци  или със зеленчуци от туршия. Продукти: 1 зелена чушка камби; 1 жълта чушка камби; 1 червена чушка камби; 1 морков; 100 г кашкавал; Сол, олио, оцет на вкус. Начин на приготвяне: Чушките се измиват, почистват се от семената и се нарязват на правоъгълни  парчета - жулиени.  Морковът се остъргва и нарязва с корейски нож на продълговати ивици. Кашкавалът се нарязва на продълговати  парчета.  Всички зеленчуци се слагат в купа,  добавят се подправките в зависимост от солеността и киселинността на зеленчуците, и се разбъркват.  

Салата Снежен човек – скулптура

Изображение
  Продукти: 400 г картофи; 1 морков от туршия; 40 г краве масло; 1 ч. л. прясно мляко; Сол на вкус; 1 каф. л. черен пипер; 2-3 черни маслини; 150 г бяло саламурено сирене; 1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна); Два листа червено зеле. Начин на приготвяне: Първо се сваряват картофите. След като изстинат се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек. В купа слагате варените и наамачкани картофи.   Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, черния пипер и салатата се разбърква. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две кръгли топки: една по-голяма за тялото и една по-малка за главата. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле. От моркова изрязвате нос и правит...

Салата макарони, кисели краставички и чушки, лук, червено зеле, моркови

Изображение
  Според мен в българската кухня няма нужда от дресинг. По-добре е да се използва туршията, киселото зеле и киселите краставички за зимните салати. Продукти: 50 г макарони; 2 листа червено зеле; 2-3 кисели ( мариновани) краставички; 1 червена чушка от туршия (маринована); 1 морков от туршия; 1 глава лук; 3-4 с. л. олио; 2 с. л. ябълков оцет или лимонов сок; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Макароните  се сваряват до готовност и се оцеждат от водата. Добавя се 2 с. л. олио и се разбъркват няколко пъти през определени интервали, за да не се слепват. Краставичките, моркова и червените чушки се оцеждат от марината и се нарязват на дребни парчета с различна форма. Червеното зеле се нарязва на дребно, а лукът на полумесеци. Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват. Добавя се олио, сол и оцет, колкото е необходимо  според  киселинността на туршията.    

Торта Заек

Изображение
Тортата може да се направи от различни видове блатове или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина. Необходими са поне два блата с еднаква големина или само с 2 см разлика в диаметъра. Продукти: Чашата е от 250 мл. 5 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 щипка сол; 125 мл олио или 1/2   ч. ч.; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 бакпулвер; 1 ванилия; 2 ч. ч. брашно; 2 равни с. л. какао; 1 с. л. прясно мляко. За украса: 50 г кокосови стърготини; 100 г натрошени орехи; 10 г розови кокосови стърготини; 10 г жълти или зелени кокосови стърготини. Начин на приготвяне: В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло. Пече се на четири блата (два кафяви и два бели) с размери 20 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. Може да...

Салата Снежен човек – барелеф

Изображение
  Продукти: 300 г картофи; 1-2 кисели краставички; 2 моркова от туршия; 30 г краве масло; 1 с. л. прясно мляко; Сол на вкус; 1 каф. л. черен пипер; 2-3 черни маслини; 100 г бяло саламурено сирене; 1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна); Два листа червено зеле. Начин на приготвяне: Първо се сваряват картофите. След като се охладят се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Киселите краставички и единия морков се нарязват на дребно. Оцеждат се добре от саламурата на туршията. Ако е необходимо поставете ги върху чиста кухненска кърпа, за да се оцедят. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек. В купа слагате всички продукти и ги размесвате.   Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, подправките и разбърквате   салатата. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две полукълба, едно по-голямо за тялото и едно по-малко за глава.  Настъргвате на ...

Салата картофи, кисели краставички и чушки, лук, колбас, маслини

Изображение
  Нашите салати нямат нужда от дресинг. Използвайте туршията, киселото зеле и киселите краставички за зимните салати. Продукти: 2-3 картофа; 100 г траен  колбас; 3-4 кисели ( мариновани) краставички; 1 червена чушка от туршия (маринована); 7-8 маслини; 1 глава лук; 3-4 с. л. олио; 2 с. л. ябълков оцет или лимонов сок; Сол на вкус. Начин на приготвяне: Картофите се сваряват, белят и нарязват на малки парчета. Краставичките и червените чушки се оцеждат от марината и се нарязват на парчета с различна форма. Колбасът се нарязва на дребно. Маслините се почистват от костилките и също се нарязват на дребни кубчета. Лукът се нарязва на полумесеци. Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват. Добавя се олио, сол и оцет, колкото е необходимо   според киселинността на туршията.

Торта Пеперуда

Изображение
  Тортата може да се направи от всеки вид блат какъвто може да правите или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина. Продукти: Чашата е от 200 мл. 4 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 щипка сол; 100 мл олио или 1/2  ч. ч.; 1 ч. ч. кисело мляко; 1 бакпулвер; 1 ванилия; 2 ч. ч. брашно; 2 равни с. л. какао; 1 с. л. прясно мляко. Начин на приготвяне: В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло. Пече се на два еднакви блата в тава с размери 26 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин. до суха клечка. След като се охладят, блатовете се разрязват на две еднакви половини и в долната трета на срединния разрез се изрязва по едно малко триъгълниче както е показано на снимката. След това блатовете се разменят, левият става десен и...