Торта Пеперуда

 

Тортата може да се направи от всеки вид блат какъвто може да правите или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина.


Продукти:

Чашата е от 200 мл.

4 яйца;

1 ч. ч. захар;

1 щипка сол;

100 мл олио или 1/2  ч. ч.;

1 ч. ч. кисело мляко;

1 бакпулвер;

1 ванилия;

2 ч. ч. брашно;

2 равни с. л. какао;

1 с. л. прясно мляко.


Начин на приготвяне:

В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло.

Пече се на два еднакви блата в тава с размери 26 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин. до суха клечка.


След като се охладят, блатовете се разрязват на две еднакви половини и в долната трета на срединния разрез се изрязва по едно малко триъгълниче както е показано на снимката. След това блатовете се разменят, левият става десен и обратно. Двете триъгълничета се поставят по средата между двата блата, за да образуват тялото на пеперудата.


За слепване на тортата може да използвате и друг подходящ крем.

Млечен крем:

1 л. прясно мляко;

7 с. л. захар с куп;

5-6 с. л. бяло брашно с куп;

30 г краве масло;

1 ванилия.

В 200 мл от прясното мляко разтваряте захарта, разбърквате брашното докато се разтворят бучките, добавяте ванилията. Останалото мляко се кипва в тенджера и после постепенно се налива сместта с брашното. Бъркате непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти. Ако стане на бучки, изключете котлона и разбийте крема с миксер. Накрая добавете кравето масло и го разбъркайте докато се разтопи. Оставете крема настрани да се охлади малко. Тортата се намазва с топъл крем, за да попие по-добре в блатовете. Измазва се от всички страни. Набожда се с дървени шишчета и се оставя за 12 или повече часа, за да се стегне крема.


 На другия ден се сваля млечния крем с нож и се намазва тортата с маслен крем.

Маслен крем:

125 г краве масло омекнало;

220 г пудра захар пресята;

1 с. л. прясно мляко;

1 ванилия;

Сладкарска боя по желание.

Захарни перли за украса, кокосови стърготини, цветни бонбони, захарни пръчици, смлени орехи, ядки и др.



Кравето масло се обърква с пудрата захар и другите продукти. Оцветява се със сладкарска боя. С получения крем се измазва цялата торта отгоре и от страни. Накрая тортата се украсява по желание.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта