Торта Пеперуда
Тортата може
да се направи от всеки вид блат какъвто може да правите или да купите готови кръгли
блатове за торта от магазина.
Продукти:
Чашата е от
200 мл.
4 яйца;
1 ч. ч.
захар;
1 щипка сол;
100 мл олио
или 1/2 ч. ч.;
1 ч. ч.
кисело мляко;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
2 ч. ч.
брашно;
2 равни с.
л. какао;
1 с. л.
прясно мляко.
В купа се
разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и
накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две
равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата
част остава бяло.
Пече се на
два еднакви блата в тава с размери 26 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин. до суха
клечка.
За слепване
на тортата може да използвате и друг подходящ крем.
Млечен крем:
1 л. прясно
мляко;
7 с. л.
захар с куп;
5-6 с. л.
бяло брашно с куп;
30 г краве
масло;
1 ванилия.
В 200 мл от прясното мляко разтваряте захарта, разбърквате брашното докато се разтворят бучките, добавяте ванилията. Останалото мляко се кипва в тенджера и после постепенно се налива сместта с брашното. Бъркате непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти. Ако стане на бучки, изключете котлона и разбийте крема с миксер. Накрая добавете кравето масло и го разбъркайте докато се разтопи. Оставете крема настрани да се охлади малко. Тортата се намазва с топъл крем, за да попие по-добре в блатовете. Измазва се от всички страни. Набожда се с дървени шишчета и се оставя за 12 или повече часа, за да се стегне крема.
Маслен крем:
125 г краве
масло омекнало;
220 г пудра
захар пресята;
1 с. л.
прясно мляко;
1 ванилия;
Сладкарска боя
по желание.
Захарни
перли за украса, кокосови стърготини, цветни бонбони, захарни пръчици, смлени орехи,
ядки и др.
Кравето
масло се обърква с пудрата захар и другите продукти. Оцветява се със сладкарска
боя. С получения крем се измазва цялата торта отгоре и от страни. Накрая
тортата се украсява по желание.