Салата Снежен човек – барелеф

 

Продукти:

300 г картофи;

1-2 кисели краставички;

2 моркова от туршия;

30 г краве масло;

1 с. л. прясно мляко;

Сол на вкус;

1 каф. л. черен пипер;

2-3 черни маслини;

100 г бяло саламурено сирене;

1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна);

Два листа червено зеле.

Начин на приготвяне:

Първо се сваряват картофите. След като се охладят се белят и намачкват с вилица или преса за картофи. Киселите краставички и единия морков се нарязват на дребно. Оцеждат се добре от саламурата на туршията. Ако е необходимо поставете ги върху чиста кухненска кърпа, за да се оцедят. Салатата трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек.

В купа слагате всички продукти и ги размесвате.  Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, подправките и разбърквате  салатата. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две полукълба, едно по-голямо за тялото и едно по-малко за глава. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле.

От другия морков изрязвате нос и правите метла, като отразвате едно цилиндрично парче и го нарязвате на тънки парчета напречно и надлъжно така, че да не стига до основата на моркова. Отчупвате дървено шишче с желаната  дължина и го набождате на моркова  като дръжка на метла. От маслините изрязвате две еднакви кръгчета за очи и още четири кръгчета за копчета. Чушката се бланшира във вряла вода и се отрязва тънко парче за шалче. От нея се изрязва и малък полумесец за уста.


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта