Салата Снежен човек – барелеф
Продукти:
300 г картофи;
1-2 кисели краставички;
2 моркова от туршия;
30 г краве масло;
1 с. л. прясно мляко;
Сол на вкус;
1 каф. л. черен пипер;
2-3 черни маслини;
100 г бяло саламурено сирене;
1 червена пиперка за шалче (печена и белена или прясна);
Два листа червено зеле.
Начин на приготвяне:
Първо се сваряват картофите. След като се охладят се белят
и намачкват с вилица или преса за картофи. Киселите краставички и единия морков
се нарязват на дребно. Оцеждат се добре от саламурата на туршията. Ако е
необходимо поставете ги върху чиста кухненска кърпа, за да се оцедят. Салатата
трябва да бъде гъста и плътна, за да не се разпадне Снежния човек.
В купа слагате всички продукти и ги размесвате. Добавяте разтопеното краве масло заедно с прясното мляко, солта, подправките и разбърквате салатата. Трябва да стане като тесто. С ръкавици или чисти ръце оформяте две полукълба, едно по-голямо за тялото и едно по-малко за глава. Настъргвате на дребно ренде сиренето и поръсвате полукълбата с него докато побелеят. От малко картофено пюре оформяте цилиндър за шапка. Увивате го от страни и от горе с листата от червено зеле.
От другия морков изрязвате нос и правите метла, като
отразвате едно цилиндрично парче и го нарязвате на тънки парчета напречно и
надлъжно така, че да не стига до основата на моркова. Отчупвате дървено шишче с
желаната дължина и го набождате на моркова
като дръжка на метла. От маслините
изрязвате две еднакви кръгчета за очи и още четири кръгчета за копчета. Чушката
се бланшира във вряла вода и се отрязва тънко парче за шалче. От нея се изрязва
и малък полумесец за уста.