Торта Заек


Тортата може да се направи от различни видове блатове или да купите готови кръгли блатове за торта от магазина. Необходими са поне два блата с еднаква големина или само с 2 см разлика в диаметъра.


Продукти:

Чашата е от 250 мл.

5 яйца;

1 ч. ч. захар;

1 щипка сол;

125 мл олио или 1/2  ч. ч.;

1 ч. ч. кисело мляко;

1 бакпулвер;

1 ванилия;

2 ч. ч. брашно;

2 равни с. л. какао;

1 с. л. прясно мляко.


За украса:

50 г кокосови стърготини;

100 г натрошени орехи;

10 г розови кокосови стърготини;

10 г жълти или зелени кокосови стърготини.

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло.



Пече се на четири блата (два кафяви и два бели) с размери 20 см в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. до суха клечка. Може да печете по два блата заедно, ако имате две тави с еднаква големина или с разлика 2 см в диаметър. Друг вариант е да опечете тортата на два блата и да ги  разрежете през средата.


След като се охладят блатовете, по-малкият от тях се разрязва така, че да се образуват две уши и средната част да прилича на паднелка, както е показано на снимката. По-лесно ще стане, ако предварително си начертаете на хартия основата на тортената тавичка и очертаете двете уши. Изрязвате ги и по тях режете блата.

За слепване на тортата може да използвате и друг подходящ крем.

Млечен крем:

1 л. прясно мляко;

100 г  захар;

6-7 с. л. бяло брашно с куп;

40 г краве масло;

1 ванилия.


В 200 мл от прясното мляко се разтваря захарта, разбърква се  брашното и ванилията. Останалото мляко се кипва в тенджера и после постепенно се налива сместта с брашното. Бърка се непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти. Ако стане на бучки, котлонът се изключва и кремът се разбива с миксер. Накрая се добавя кравето масло и се бърка докато се разтопи. Оставя се крема настрани да се охлади малко. Тортата се намазва с топъл крем, за да попие по-добре в блатовете. Измазва се от всички страни с изключение лицето на заека. Набожда се с дървени шишчета и докато не се е стегнал крема се поръсват ушите и панделката с кокосови стърготини. На ушите се слага малко розови стърготини, а на панделката жълти или зелени според желанието ви. Може от страни да се поръси с кокосови стърготини или със смлени орехи. За поръсването на цялата торта с кокосови стърготини ще ви трябват 200 г стърготини.

От изрезките и омекнало краве масло се оформят ноздрите като две еднакви по-големи топки и една по-малка. Може да се направят и от смлени бисквити с краве масло. Големите топки се оцветяват в кафяво с какао, а малките с червени кокосови стърготини.

Лицето на заека, или големия блат, се намазва от горе с маслен крем.

Маслен крем:

40 г краве масло омекнало;

75 г пудра захар пресята;

1 ч. л. прясно мляко;

2 г ванилия.

С масленият крем се измазва повърхността на големия кръгъл блат и се поставят ноздрите по посочения начин: двете големи кафяви топки от страни, а от горе по-малката розова топка в долната трета на главата. За очи се слагат шоколадови дражета малко над средната линия на кръглия блат. Може да използвате за очи и друг подходящ вид твърди бонбони. Накрая лицето на заека се поръсва също с кокосови стърготини преди да се е стегнал масления крем.

Тортата се оставя около 12 часа в хладилник, за да се стегнат и двата вида кремове. Отстраняват се шишовете и тортата се поднася.

 


Популярни публикации:

Торта Котка – авторска рецепта

Торта Мече - барелеф

Кекс с краве масло и лимонов сок – авторска рецепта

Домашни бонбони от бисквити и пияни вишни

Торта Прищъпулник - авторска рецепта

Торта Самолет - втори вариант

Желе (пелте) и мармалад от дюли

Торта Футболна топка

Кекс със зарзли – авторска рецепта

Кекс с череши – авторска рецепта