Торта Заек
Тортата може
да се направи от различни видове блатове или да купите готови кръгли блатове за
торта от магазина. Необходими са поне два блата с еднаква големина или само с 2
см разлика в диаметъра.
Чашата е от
250 мл.
5 яйца;
1 ч. ч.
захар;
1 щипка сол;
125 мл олио
или 1/2 ч. ч.;
1 ч. ч.
кисело мляко;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
2 ч. ч.
брашно;
2 равни с.
л. какао;
1 с. л.
прясно мляко.
За украса:
50 г
кокосови стърготини;
100 г
натрошени орехи;
10 г розови
кокосови стърготини;
10 г жълти
или зелени кокосови стърготини.
Начин на
приготвяне:
В купа се разбиват първо яйцата със захарта и солта. Добавя се олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Тестото се разделя на две равни части. В едната половина се слага какао и 1 с. л. прясно мляко, а другата част остава бяло.
След като се
охладят блатовете, по-малкият от тях се разрязва така, че да се образуват две
уши и средната част да прилича на паднелка, както е показано на снимката.
По-лесно ще стане, ако предварително си начертаете на хартия основата на
тортената тавичка и очертаете двете уши. Изрязвате ги и по тях режете блата.
За слепване
на тортата може да използвате и друг подходящ крем.
Млечен крем:
1 л. прясно
мляко;
100 г захар;
6-7 с. л.
бяло брашно с куп;
40 г краве
масло;
1 ванилия.
От изрезките
и омекнало краве масло се оформят ноздрите като две еднакви по-големи топки и
една по-малка. Може да се направят и от смлени бисквити с краве масло. Големите
топки се оцветяват в кафяво с какао, а малките с червени кокосови стърготини.
Лицето на
заека, или големия блат, се намазва от горе с маслен крем.
Маслен крем:
40 г краве
масло омекнало;
75 г пудра
захар пресята;
1 ч. л.
прясно мляко;
2 г ванилия.
С масленият
крем се измазва повърхността на големия кръгъл блат и се поставят ноздрите по
посочения начин: двете големи кафяви топки от страни, а от горе по-малката розова
топка в долната трета на главата. За очи се слагат шоколадови дражета малко над
средната линия на кръглия блат. Може да използвате за очи и друг подходящ вид твърди
бонбони. Накрая лицето на заека се поръсва също с кокосови стърготини преди да
се е стегнал масления крем.
Тортата се оставя
около 12 часа в хладилник, за да се стегнат и двата вида кремове. Отстраняват
се шишовете и тортата се поднася.